Hlavní obsah

Následuje ledovka, varují meteorologové

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přestože v pondělí se v Čechách oteplilo až na plus tři stupně, povodně nehrozí. Zbytek ledna totiž bude až na pár teplejších dnů ve znamení mrazivého počasí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v této souvislosti vydal varování na tvorbu nebezpečné ledovky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Od středy očekáváme na celém území republiky celodenní mrazy nebo odpolední teploty kolem nuly. Sníh tedy bude odtávat pomalu,“ řekla Právu v pondělí Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Víkendová nadílka a pondělní sněžení na Moravě zvýšily sněhovou pokrývku. „Nyní na území ČR leží už tři miliardy kubíků sněhu. Voda z něho by naplnila Orlickou přehradu čtyřikrát,“ uvedla Honsová. Jen o víkendu na českém území připadlo pět až 20 centimetrů nového sněhu, nejvíce ve středních a západních Čechách.

Ledovka hrozí zejména v noci a po ránu

V příštích dnech nás čekají ranní mrznoucí mlhy, náledí nebo zmrazky na silnicích a chodnících. Výstraha ČHMÚ platí pro celou Českou republiku a vztahuje se zejména na noční hodiny z úterý na středu a ze středy na čtvrtek.

„Povodně ale nehrozí, protože od středy denní teploty budou mínus čtyři až nula, později mínus šest až mínus dva stupně a noční teploty klesnou na mínus čtyři až mínus osm, na horách a v místě s vyjasněním až na mínus 15 stupňů,“ uvedla Honsová.

Podle jejích slov s výjimkou krátkého oteplení zřejmě 27. a 28. ledna mrazy vydrží až do konce ledna. O víkendu nás má však opět zasáhnout sněžení.

Anketa

Chystáte nějaká opatření proti případným povodním?
Ano
4,9 %
Ne
95,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11720 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám