Hlavní obsah

Výkonná rada ODS rozhodla o zrušení stranické organizace v Mostě

Výkonná rada ODS v pondělí rozhodla o zrušení stranické organizace v Mostě. Diskusi o změně stanov přerušila, řekl po jednání rady předseda strany Mirek Topolánek. Úpravami stanov a zrušením některých organizací, které disponovaly pochybnými členy, chtějí občanští demokraté bojovat s "černými dušemi" ve své straně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Vodrážka (ODS)

Článek

"Slibujeme si od toho řešení nejenom v Mostě, ale i vyvolaných náborů v jiných městech, která s tím souvisela," podotkl Topolánek. Místní sdružení v Mostě mělo před zrušením 890 členů. Podle informací médií měl za náborem tamních černých duší stát poslanec Oldřich Vojíř, který si tím prý chtěl zajistit šanci na to, aby mohl za ODS kandidovat do Senátu. Vojíř to popřel.

Občanští demokraté se už na svém posledním 20. kongresu snažili dosáhnout změny stanov tak, aby eliminovali účelové nabírání členů do regionálních organizací, které tak v rámci strany získávaly neúměrnou váhu. Kongres nakonec jen doporučil užšímu stranickému vedení příslušnou změnu stanov vypracovat.

Vedení strany je podle Topolánka v této věci pro řešení koncepční. "Mluvíme o třech 'P', a to je prevence, průhlednost a postih," poznamenal šéf ODS. Strana den před kongresem kvůli podivnému nárůstu členů zrušila své místní sdružení v Děčíně, rozhodla o zřízení tamní nové organizace. Odpovídat za něj nyní bude první místopředseda ODS David Vodrážka, významnými členy jsou stranický manažer Jan Kočí a Jan Kubata z Ústí nad Labem.

Není možno se chovat nestandardně a Děčín a Most jsou vlaštovky, které ale signalizují, že výkonná rada bude i v budoucnosti ochotna a schopna udělat takové rozhodnutí i jinde
Mirek Topolánek

"Není možno se chovat nestandardně a Děčín a Most jsou vlaštovky, které ale signalizují, že výkonná rada bude i v budoucnosti ochotna a schopna udělat takové rozhodnutí i jinde," varoval předseda ODS.

"Chceme dát ještě čas na nalezení nejlepšího modelu," poznamenal k diskusi ve vedení ODS o změně stanov Topolánek. Ze dvou modelů vypracovaných týmem prvního místopředsedy Davida Vodrážky by si prý výkonná rada dokázala vybrat. Do poloviny února chce ale nalézt skutečně nejlepší řešení tak, aby vyloučila motivaci k "nejrůznějším účelovým náborům," podotkl předseda ODS.

Podle první by každá oblast měla automaticky nárok na dva delegáty kongresu a zbytek jejích delegátů by závisel na výsledku voleb v regionu. Podle druhé by každá oblast automaticky disponovala jedním delegátem, jejich další počet by se odvíjel od velikosti oblastní stranické organice a jejího výsledku ve volbách.

Další variantu, která problém řeší na regionální úrovni, navrhl předseda regionální ODS v Ústí nad Labem Jan Kubata.

Reklama

Výběr článků

Načítám