Hlavní obsah

Epidemie zkosila dvě stovky zaměstnanců firmy na dveřní systémy

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice

Minimálně 200 zaměstnanců závodu Brose v Kopřivnici postihla v minulém týdnu epidemie. Podle hygieniků se však nejedná o salmonelózu, pravděpodobnější je, že se lidé nakazili průjmovým onemocněním virového původu.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

Jak se Právu podařilo zjistit, největší počet nemocných evidovali v Brose, kde se vyrábí uzamykací a dveřní systémy a polohovadla sedadel pro automobilový průmysl, před týdnem.

„Nejprve onemocněli někteří manažeři z Německa, pak úředníci z kanceláří a nakonec dělníci,“ prozradila jedna ze zaměstnankyň s tím, že všichni předpokládali, že jde o nákazu z jídla.

„Každého bolelo břicho, lidi zvraceli, měli průjmy. Ve čtvrtek přijela nějaká firma s kontejnerem a do něho se vyhodilo všechno jídlo ze závodní kantýny. Ti, co přišli ten den na odpolední směnu, neměli ani suchý rohlík.“

Vedení společnosti se nechtělo k nákaze ve firmě vyjádřit. „Můžeme pouze potvrdit, že o nejednalo o salmonelózu,“ vzkázal přes svou asistentku Bronislavu Lipovou jednatel Brose CZ a odkázal na Krajskou hygienickou stanici (KHS) v Ostravě.

„Lidé měli nevolnosti, křeče a průjem, někteří zvraceli"

Podle Ludmily Máslové z protiepidemického oddělení KHS, územního odboru v Novém Jičíně, se informace o nákaze dostaly k hygienikům minulý čtvrtek 14. ledna.

„Dostali jsme ohlášení o výskytu zažívacích potíží asi u dvou stovek zaměstnanců,“ potvrdila s tím, že onemocnění mělo lehký až středně těžký průběh. „Lidé měli nevolnosti, křeče a průjem, někteří zvraceli. V mnoha případech se tyto obtíže vyskytovaly samostatně u někoho byly kombinované.“

Epidemioložka upozornila na to, že valná většina lidí se velmi rychle uzdravila a už je zpět v práci. Z 23 laboratorních vyšetření vyplývá, že nemoc nemá bakteriální původ. „Dnes jsme udělali odběry na virologické vyšetření, výsledky budeme mít v polovině týdne,“ naznačila.

Nicméně na základě klinického obrazu a rychlého uzdravení Máslová odhaduje, že s největší pravděpodobností se v Brose objevilo průjmové onemocnění virového původu. „To je běžná sezónní záležitost, ve formě epidemie jsme se tím setkali naposledy zhruba před rokem. Není to nic neobvyklého, díky kumulaci velkému počtu lidí může k takové situaci dojít,“ poznamenala hygienička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám