Hlavní obsah

Každý desátý Čech má poškozené ledviny

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku má desetina populace nějakou formu poškozené ledviny. Přitom při zanedbání léčby dojde k jejich postupnému selhávání a hrozí infarkt, mozková mrtvice nebo uzávěr žíly na nohou. Vyplývá to ze studie České nefrologické společnosti.

Článek

„Ti, kterým ledviny selžou až na úroveň deseti a méně procent jejich původní funkce, se stanou závislými na umělé ledvině, tedy dialýze, nebo musí podstoupit transplantaci ledviny,“ řekl Právu profesor Vladimír Tesař, přednosta nefrologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který je zároveň místopředsedou nefrologické společnosti.

Uvedl, že v ČR je evidováno téměř 6000 dialyzovaných pacientů a ročně jich přibývá 250 až 500. Léčba onemocnění ledvin stojí ročně v ČR asi osm miliard korun.

Jednoduché vyšetření

Nemoci ledvin jsou většinou diagnostikovány pozdě, protože pacienta nic nebolí. Selhávání ledvin může způsobit cukrovka, vysoký krevní tlak, nadměrná hmotnost a další. U pacientů se pak selhávání projeví únavou nebo slabostí, otoky rukou a nohou, dušností, pachutí v ústech, hubnutím, nespavostí, svědivkou, svalovými křečemi a někdy i tmavším zbarvením kůže.

Podle profesora existuje jednoduché vyšetření na selhávání ledvin, které se provádí z krve a stojí pouze 60 korun. Je hrazeno ze zdravotního pojištění a lékaři ho provádějí v rámci preventivního vyšetření.

I když signalizuje poškození ledvin, často neodesílají pacienta na specializované pracoviště. Nemoc se tak prohlubuje a pacienta ohrožuje na životě. Hrozí totiž akutní infarkt myokardu, mozkové mrtvice nebo uzávěr žíly na nohou. Může se stát, že pacient zkolabuje na ulici. „Takových případů se selháním ledvin je dokonce až čtyřicet procent,“ říká profesor Tesař.

Možná i domácí dialýza

Docentka Sylvie Opatrná z Fakultní nemocnice Plzeň soudí, že pacienti dnes mají možnost nejen dialýzy, tedy čištění krve v centrech, ale mohou mít i tzv. peritoneální dialýzu přímo u nich doma. Při této metodě se krev čistí uvnitř těla a to za pomoci pobřišnice (peritonea). Do břicha pacienta se zavede  tenká hadičku – katetr a prostřednictvím ní dialyzační roztok, který se po vyčištění krve vypustí a je nahrazen roztokem čerstvým.

„Většina nemocných si výměnu roztoku zvládne provádět sama a dialyzační roztok dostane ve vaku,“ řekla lékařka. Pacient může dialýzu provést i ve spánku a celkově ho mnohem méně zatěžuje než dialýza, na kterou musí do specializovaného centra chodit třeba třikrát týdně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám