Hlavní obsah

Města shazují do řek sníh plný soli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vltava v Praze a Českých Budějovicích, Labe v Pardubicích, Orlice v Hradci Králové, Dřevnice ve Zlíně. To jsou jen některé z řek, do kterých v těchto dnech padají masy sváženého sněhu. Někdy i řádně prosoleného.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Sníh odklizený z ulic metropole už téměř zaplnil pražské náplavky u Vltavy.

Článek

Likvidace přídělu sněhu, odklizeného z vozovek a chodníků, končí v Hradci Králové mimo jiné v řece Orlici. Podle mluvčího podniku Povodí Labe Hradec Králové Václava Jiráska by se ale do řeky měl uklízet jen sníh z doby, kdy se ještě nezačal ve větší míře používat solný posyp.

„Sypat silně prosolenou břečku do řeky je špatné. Nyní sbíraný sníh by měl ale odtát jinde a do řeky by se měl dostat jen přes čističky, kde se podle mého odhadu odfiltruje zhruba polovina zasolovacích materiálů,“ řekl Jirásek.

Koryta se mohou ucpat

„Pravda je, že v Hradci se nás na to nikdo neptal. Ale ani v zákoně není stanoveno, že by byla nějaká povinnost tuhle věc konzultovat se správcem toku. Podle zdravého rozumu by se to však dít mělo,“ doplnil Jirásek.

Z Povodí Odry ale říkají něco jiného. „Pokud by ostravské obvody chtěly vozit sníh do Ostravice nebo Odry, musely by žádat o povolení Povodí Odry. Nic takového jsme nezaznamenali. Do řeky není možno sníh vyvážet, protože by vytvořil v tomto počasí bariéru,“ uvedl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Sníh v řece totiž může koryto i ucpat. „V určitém místě by mohla vzniknout bariéra a voda v řece by neměla kudy odtéct přirozeně. Je třeba zachovat průtočnost řeky a sníh raději navážet pouze ke břehu, odkud při tání odteče,“ potvrdila mluvčí Povodí Moravy v Brně Jana Kučerová. Ideální by podle vodohospodářů bylo, kdyby se takový sníh dal na skládku a až při teplotách kolem nuly se sypal do řeky, aby se vyloučil vznik vnitrovodního ledu.

Praha: osm a půl tisíce tun posypu

Také Povodí Vltavy nikdo nekontaktoval. Podle mluvčí povodí Petry Krainové je povolení odvozu sněhu do řek v kompetenci vodoprávních úřadů daných městských úřadů.

Pražský i českobudějovický magistrát svoz sněhu do Vltavy obhajují. V metropoli radnice nechala sníh z centra odvážet nejdříve na náplavky, odkud je postupně shazován do Vltavy. „To, co se vozilo na František a na Rašínovo nábřeží, je z chodníků a náměstí, měl by v tom tedy být jen inertní materiál,“ řekl Právu mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Technická správa komunikací (TSK) během kalamity po Praze od pátku rozházela 8,5 tisíce tun posypu, z toho asi 90 % čili 7,65 tisíce tun představovaly chemikálie. Jedná se buď o stoprocentní chlorid sodný, nebo o roztok 70% chloridu sodného a 30% chloridu vápenatého.

Pavel Pospíšil, který vede oddělení vodního hospodářství pražského magistrátu, pro Právo připustil, že se kvalita vody v řece změní. „Stejně to tam odtéká. Jde o to, aby sníh postupně odtával a aby se skokově neměnila koncentrace,“ reagoval Pospíšil.

Sportovní rybáři, jejichž revíry jsou mimo jiné právě na dotčených řekách, pouze přihlížejí. „Není to v naší kompetenci. Pokud jde do vody čistý sníh, problém to není. Pokud jde do řeky sníh obsahující nevhodné látky, problém to být může. Samozřejmě že bychom reagovali v situaci, kdyby docházelo k úhynu ryb. Zatím ale k ničemu podobnému nedošlo,“ konstatoval rybářský technik jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu Tomáš Kepr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám