Hlavní obsah

Česko zasáhne mohutná vichřice a další sněžení

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Česka se žene od jihovýchodu silný vítr, na Moravě a v horských oblastech se mohou od sobotního večera tvořit sněhové jazyky, varují meteorologové. Během neděle začne na většině území opět sněžit, v Čechách se při ojedinělých mrznoucích srážkách bude tvořit ledovka.

Článek

"Od západu postoupí do střední Evropy frontální systém. Před frontálním systémem bude ve východní polovině území a v severních horských oblastech zesilovat jihovýchodní vítr,“ uvádí ve výstražné informaci Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vítr dosáhne největší síly v noci na neděli. Na horských hřebenech Jeseníků dosáhne v nárazech síly 110 kilometrů v hodině, na horách severu i Českomoravské vrchoviny se pak síla větru může pohybovat mezi 55 až 90 kilometry za hodinu.

Kvůli silnému větru se mohou podle ČHMÚ vytvářet v oblastech s prachovým sněhem jazyky, místy i sněhové závěje.

Vichřice může vytvářet polomy

Vysoký stupeň nebezpečí tvorby závějí platí ve vyšších polohách pro kraje Královéhradecký, Olomoucký, Moravskoslezský, Pardubický a Vysočinu. Sněhové jazyky by se pak mohly vytvářet vedle výše uvedených regionů také na Liberecku, Ústecku a jižní Moravě.  

"Při silnějším větru hrozí v horských oblastech nebezpečí pádů námraz vytvořených během předešlého období. Vlivem silné námrazy a větru může také docházet ke škodám na lesních porostech i jiném majetku,“ varují dále meteorologové.  

ČHMÚ doporučuje, jak zmírnit následky jevů:
Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby.
Při cestování sledovat zpravodajství Zelené vlny a jezdit velmi opatrně.
Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.
Silná námraza a vítr může působit lámání větví stromů, ohýbání stožárů, trhání drátů elektrických vedení a komunikačních rozvodů, může narušit zásobování elektrickou energií, komunikační infrastrukturu apod.
Padající kusy námrazy mohou ohrozit osoby a vozidla nacházející se pod stromy, opadaná námraza na vozovkách může ovlivnit silniční provoz.

Výstraha kvůli silnému větru se týká především Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.  

Nebezpečí silného větru, závějí a sněhových jazyků by mělo pominout v neděli kolem poledne, tou dobou se už začne snášet další sníh. Přes noc může napadnout čtyři až deset centimetrů čerstvého sněhu, v Čechách pak mohou padat ojedinělé mrznoucí srážky a vytvářet se ledovka. 

BEAUFORTOVA STUPNICE SÍLY VĚTRU
Jak poznat podle pohybu vodní hladiny, stromů, kouře, pohybu prachu a jiných částic sílu větru.
BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůruVÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody
DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožnáVICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-115 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 116 km/h, ničivé účinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám