Hlavní obsah

Na Václavském náměstí se sešly tři desítky pravicových extremistů

Praha
Aktualizováno

Pravicoví extremisté v sobotu kolem 14:00 demonstrovali na Václavském náměstí. Chtěli tím podle serveru odpor.org vyjádřit nesouhlas s tím, že jsou radikálové "protiprávně drženi ve vazebních věznicích". Zároveň chtěli protestovat proti policejním akcím zaměřeným na příznivce krajní pravice. Nevzali si s sebou ale žádné transparenty, nevystoupil ani žádný řečník.

Foto: ČTK

Pravicový extremisté na Václavském náměstí

Článek

Hrstka dohlížejících policistů nemusela vůbec zasahovat, protest se obešel bez jakýchkoli incidentů. Extremisté dokonce neskandovali ani žádná hesla a zhruba po dvaceti minutách celá akce skončila.

Radikálové chtěli původně vyjádřit protest proti policejním akcím zaměřeným na příznivce krajní pravice. Poslední zásah proti nim policisté uskutečnili ve středu. Zadrželi tři lidi, které následně obvinili z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Jednoho navrhli umístit do vazby. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v Praze, Brně, Jihlavě a ve Světlé nad Sázavou.  

Foto: ČTK

Jeden z účastníků demonstrace proti zatýkání pravicových extremistů

"Důvody k policejním raziím byly zejména vylepování letáků a nálepek, podpora vězňů, organizace hudebních akcí a hlavně členství v DS. Všechny tyto důvody shledáváme jako absurdní a v demokratickém státě zcela nelogické," píše se na webu, s nímž je spojováno nelegální extremistické hnutí Národní odpor.

Kriminalisté naposledy zasahovali proti radikálům ve středu. Zadrželi tři lidi, které obvinili z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. [celá zpráva]

Při rozsáhlejší akci loni v říjnu pak policie po celé České republice zadržela 24 extremistů.

Skupina asi 15 stoupenců krajní pravice se již ve středu sešla v pražské Husově ulici. Všichni se pak přesunuli před sídlo policie v Bartolomějské ulici. K přítomným tam promluvil Jiří Bunda, který je údajně jednou z předních postav Autonomních nacionalistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám