Hlavní obsah

Češi mrznou, ale husám je tu kupodivu teplo a odlétají na sever

Zasněžená krajina a nad ní táhnou ptáci. Možná stohlavé hejno v přísných řadách míří od jihu na sever. Trochu neobvyklý pohled v lednovém mrazu. Jak pro koho. Pro ornitology to už tak neobvyklé není.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Zaznamenali jsme v těchto dnech velká hejna severských hus, která přelétávala nad Moravskou bránou směrem do Polska. Je to pro tuto dobu značně neobvyklé. Ač se nám to nezdá, zřejmě není taková zima, na jakou jsou zvyklé,“ řekl Právu přerovský ornitolog Jiří Šafránek. Podle něj se ale dá očekávat, že v případě dalšího ochlazení poletí tito ptáci zase zpátky na jižní Moravu nebo dále do Rakouska, kde obvykle zimují.

Tento zpětný tah je pravděpodobný i podle Davida Čípa z jaroměřské záchranné stanice pro handicapovaná a zraněná zvířata. „Ptáci jsou stále ještě zvyklí, že zima přijde, proto pro ně není dosavadní počasí až tak mimořádné. Ale ještě tak měsíc je možné, že k nám přilétnou ptáci ze severu, pokud ve Skandinávii nebo v Rusku uhodí silné mrazy. Přilétají k nám odtud například brkoslavové severní, káně rousná nebo pěnkava jíkavec. Ty se tu objevují tradičně, ale pokud je na severu opravdu tuhá zima, přilétnou v mnohem větším množství než je obvyklé. Pro naši přírodu by to však neměl být výrazný problém,“ řekl Právu Číp.

Někde, jako na západě Čech, se už také objevili ptáci, kteří přitáhli ze severní Evropy a z Ruska.  „Je to přirozená migrace směrem na jih, protože na severu začala panovat krutá zima.  Jedná se například o labuť zpěvnou či lysky, které už pozorujeme například u Berounky v Plzni. Podle kroužků pocházejí z Německa, Finska, Ruska a Běloruska. Z menších druhů ptáků je to například  čížek nebo pěnkava jíkavec. Každým dnem čekáme brkoslavy severní,“ uvedl plzeňský ornitolog Karel Makoň.

Přitahují je lidská obydlí

Ornitologové registrují i domácí migraci. Ptáci, stejně jako ostatní zvířata, dobře vědí, že u lidských obydlí najdou potravy víc, než na zasněženém poli.

„Dosavadní přívaly sněhu, jakkoli nám nyní připadají mimořádné, z dlouhodobého hlediska nijak výjimečné nejsou. Přezimující ptáci zejména sýkory a drozdovití se v těchto dnech pouze stěhují blíže lidským obydlím, kde vyhledávají úkryt, teplo a potravu,“ uvedl ornitolog Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Petr Bürger.

V některých lokalitách na střední Moravě se zase shromažďují zejména kormoráni. „Zdržují se u nezamrzlých úseků toků, kde mohou snáze najít potravu. Například na Tovačovsku a na řece Bečvě mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou pobývá kolem čtyř set kormoránů,“ poznamenal přerovský ornitolog Šafránek.

Přibývá však i případů, kdy lidé nacházejí hodně zcela vyčerpaných zvířat, která se nemohou dostat k potravě kvůli vysoké vrstvě sněhu. „Navíc je na sněhové pokrývce ledový škraloup. Jen dnes už máme osm příjmů, například dvě káňata, poštolku atd. Zřejmě jich bude přibývat,“ řekl Právu vedoucí Stanice pro záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku Petr Orel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám