Hlavní obsah

Fischer s Bartákem vyznamenali elitní vojáky z Afghánistánu

– Prostějov
Právo, rsk

Vyznamenáním příslušníků 3. kontingentu 601. skupiny speciálních sil zakončil v pátek v Prostějově premiér Jan Fischer společně s ministrem obrany Martinem Bartákem působení elitní české jednotky v Afghánistánu. Slavnostnímu obřadu v zaplněném sále prostějovského kulturního domu přihlíželi rodiny vojáků a další příslušníci armády.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták obdržel od vojáků plaketu s vlajkou, která vlála na afghánské základně.

Článek

Jak Fischer, tak Barták 3. kontingentu poděkovali a ocenili, že se všichni ze zahraniční mise vrátili zdraví.

 Dokázali jste, že se i malý národ může cítit hrdým společníkem mezinárodního společenství
premiér Jan Fischer

"Odvedli jste skvělou práci a vracíte se jako hrdinové. Dokázali jste, že se i malý národ může cítit hrdým společníkem mezinárodního společenství," řekl premiér.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer poděkoval Milanu Kovandovi, veliteli 601. skupiny, za plnění úkolů v Afghánistánu.

Ministr nevěřil, že se všichni vrátí

Barták se přiznal, že sám nevěřil tomu, že se všichni z mise vrátí - podle něj jde o malý zázrak. "Přijedu za vámi kdykoli kamkoli na kraj světa, půjdu s vámi třeba do pekla," prohlásil Barták.

Jako poděkování za podporu dostal od Milana Kovandy, velitele 601. skupiny, plaketu s českou vlajkou, která vlála na základně v afghánských horách v Uruzganu.

Vojáci by se mohli vrátit příští rok

Barták si také rýpl do ČSSD, jejíž předseda Jiří Paroubek oznámil, že soc. dem. navzdory výzvě prezidenta USA Baracka Obamy nepodpoří navýšení počtu českých vojáků. Upozornil, že to byla právě vláda soc. dem., která misi v Afghánistánu zahájila.

"Je třeba respektovat to, co po nás Aliance chce a ne to, co zrovna chceme my," podotkl Barták a Právu řekl, že vláda chce navýšit počet českých vojáků v Afghánistánu do sta vojáků. Sněmovna by si podle něj měla uvědomit alianční závazky.

Fischer včera uvedl, že Bartáka v jeho záměru podporuje. Ministr dodal, že by chtěl 601. jednotku vrátit do akce v Afghánistánu zpět v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám