Hlavní obsah

Černé duše v ODS nechodí na schůze, vedení zruší buňku na Mostecku

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté hodlají sáhnout k radikálnímu kroku a zrušit svou mosteckou buňku, která nechvalně proslula náborem tzv. černých duší. Informaci potvrdil Novinkám lídr Ústeckého kraje Petr Gandalovič. Přitom právě tento politik se podle České televize dostal do vedení strany s pomocí takto získaných hlasů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ODS Petr Gandalovič

Článek

O budoucnosti mostecké organizace se rozhodne v pondělí na zasedání Výkonného výboru ODS. Projednat by se měly také změny ve vnitřních stanovách.  

"Návrh na zrušení podpořím. Podle mých informací se ta organizace už delší dobu není schopná sejít v dostatečném počtu, aby se mohla usnášet. Účelem je zbavit se lidí, kteří neplní své stranické povinnosti,“ sdělil Novinkám Gandalovič. Radikální řez má být proveden v pondělí.

Připustil také, že zásah proti mostecké ODS má pomoci straně očistit se od členů, kteří se do ní dostali za ne zcela regulérních okolností. Nekalé nábory členů přitom krajským politikům pomohly při posílení stranických pozic na celostátní úrovni. Do ODS tak na Ústecku vstupovali například dělníci za pivo a guláš, sdružení pak mělo ve straně silnější mandát. 

I díky hlasům černých duší se  v roce 2008 podle informací ČT dostal rovněž Gandalovič do funkce místopředsedy ODS. Dnes však tvrdí, že o podezřelých náborech neměl tušení.

Severočeská sdružení občanských demokratů leží v žaludku především vedení strany. Mirek Topolánek při loňském kongresu varoval před privatizací strany odspodu. Podle něj za nekalými nábory stojí místní "kmotři“, kteří jsou skutečnými hybateli dění v regionu.

Neoficiální stranický žargon
Černá dušeČlen, který se dostal do strany za úplatu nebo na doporučení lobbistů. Regionální organizace je nabírají za účelem posílení svých pozic na celostátní stranické úrovni. Většinou je ke vstupu do strany tlačí šedé eminence, které v regionu tahají za nitky.
KmotrTaké označováni za gubernátory. Většinou podnikatelé, kteří mají vliv na vedení organizace. Získávají miliónové veřejné zakázky.
VelrybářČlověk v pozadí, který verbuje do strany černé duše. Často se kryje s rolí kmotra, nebo pracuje v jeho prospěch.
Privatizace odspoduProces, při němž se zájmové osoby snaží zvýšit vliv regionální organizace. Náborem černých duší získává buňka silnější hlas na celostátní úrovni, takže pak může dopomoci svým lidem získat významnou pozici ve straně, případně i v exekutivě.

Tou dobou se pod Topolánkem znovu začala kývat židle, protože Gandalovič vyzýval ke svolání nového kongresu, na kterém by se volilo nové vedení. Topolánek k tomu před kongresem prohlásil, že lidé v pozadí politiky už si jej nepřejí v čele politické scény. Návrh se nepodařilo prosadit, zato se začalo mluvit o problému černých duší a jak zamezit velrybářským útokům. 

V souvislosti s kmotry se mluví především o podnikateli Patrikovi Oulickém a bývalém senátorovi Alexandru Novákovi. Oulický dostává od Ústeckého kraje i magistrátu mnohamiliónové zakázky, pod jeho pozemky vede plynovod. Mimo jiné mu bylo i umožněno postavit si bez povolení v chráněné krajinné oblasti vilu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šedá eminence severočeské ODS Patrik Oulický

Alexandr Novák byl obžalován, že převzal úplatek ve výši 43 miliónů korun, ze soudu ale sešlo, protože klíčový svědek zmizel. I Novákova firma stavěla podle ČT načerno, a to benzinovou pumpu v Jiříkově na Děčínsku, což zůstalo také zcela bez postihu. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vlivný zákulisní hráč severočeské organizace ODS Alexandr Novák

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám