Hlavní obsah

Depresivní mrazivé počasí s minimem slunečního svitu potrvá i nadále

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Zatažená obloha s nízkou inverzní oblačností a minimem slunečního svitu bude Českou republiku provázet i nadále. Nejvyšší denní teploty se ani v příštím týdnu nedostanou nad bod mrazu. Sněhová nadílka, která napadla počátkem týdne se i tak udrží i ve městech. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zatažené inverzní počasí s ranními mlhami a slabým sněžením," tak by se dle Honsové dal shrnout výhled na nejbližší dny. Není bez zajímavosti, že  například v hlavním městě svítilo slunce od 30. prosince loňského roku v součtu pouze čtyři hodiny. "To může u citlivějších jedinců způsobovat deprese," dodala Honsová.

V sobotu se musíme připravit na ranní teploty mezi minus třemi a minus sedmi stupni Celsia, přes den mezi minus čtyřmi a nulou. Na horách, kde bude oblačnosti přece jen méně, muže po ránu teplota klesnout až k minus 13 stupňům Celsia.

Na českých horách připadne sníh

"V neděli začne naše území ovlivňovat frontální systém od západu," doplnila Dagmar Honsová s tím, že může nasněžit mezi třemi a deseti centimetry sněhu, na Moravě a ve Slezsku kolem sedmi centimetrů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

"Na českých horách může připadnout až 20 centimetrů," upozornila Honsová a zároveň varovala motoristy před možnou tvorbou sněhových jazyků a závějí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mírně pod nulou.

Počátek příštího týdne bude ve znamení zatažené oblohy a občasného sněžení. Podobný ráz si počasí uchová i v následujících dnech, přičemž numerické modely napovídají, že se bude zvolna ochlazovat. Denní teploty mezi minus třemi a minus sedmi stupni Celsia, tak zřejmě vydrží minimálně do 25. ledna.

Lesy ČR zakázaly kvůli pádům stromů vstup do části lesů

V souvislosti se sněhovou nadílkou, která může v následujících dnech ještě narůst, zakázal státní podnik Lesy ČR vstup do do lesů na východě Čech. V řadě katastrů hrozí pád přetížených stromů či větví.

Zákaz vstupu se týká lesů ve správě lesních správ Choceň a Rychnov nad Kněžnou. Konkrétně jde o lesy ve správních obvodech obcí Holice v Čechách, Pardubice, Vysoké Mýto a Kostelec nad Orlicí. Doporučení platí i pro ostatní katastry.

"Vzhledem k měnícím se klimatickým podmínkám, mohou být zákazy vyhlášeny i v dalších lokalitách," sdělil ČTK mluvčí Zbyněk Boublík. Zákaz vstupu označují vývěsky nebo je zveřejněn na internetových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám