Hlavní obsah

Vyšetřování velrybářského útoku vyšumělo v ČSSD do prázdna

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Vedení Moravskoslezského kraje o případu náboru nových členů za tisíc korun do místní organizace ČSSD v Třinci zkraje roku 2009 vědělo, zahájilo vyšetřování, to však vyšumělo do prázdna. Podle tehdejšího lídra soc. dem. v kraji a nynějšího místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka za vším stojí snaha Třince posílit svůj vliv v ČSSD na úkor Frýdku-Místku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek bývalého člena soc. dem., který tisícovky nabízel, nechtěl jmenovat. „To bylo spojeno se zcela marginální postavou. Samozřejmě nelze vyloučit, že měla napojení na někoho významnějšího, ale rozkrýt vazby se nám nepodařilo. Nedávalo to jednoduchý smysl, žádné jméno významnějšího funkcionáře se s případem nespojilo,“ dodal.

Jak již Právo ve čtvrtek informovalo, předseda ČSSD v okrese Frýdek-Místek Jaroslav Marek oznámil, že se organizace soc. dem. v Třinci se rozrostla o 77 lidí, z nichž někteří měli do strany vstoupit za tisíc korun. Koncem března pak sedm osob peníze vrátilo a z ČSSD vystoupilo. Řada z nových členů byla podle Marka evidována na úřadu práce. [celá zpráva]

Rivalita Třince a Frýdku-Místku

Podle Zaorálka je za medializací případu vzájemná řevnivost mezi Třincem a Frýdkem-Místkem, kterou prý řeší již deset let. Třinec prý vždy toužil být vlastním okresem a nechtěl přijímat frýdeckomísteckou „nadvládu“; Frýdek-Místek chtěl naopak zničit Třinec vyloučením desítek členů.

Představa, že by do ČSSD v Třinci naráz vstoupilo 77 nových lidí je podle Zaorálka mylná - polovina byli členové, kteří předtím byli vyloučeni kvůli nezaplacení příspěvku. Zbývající lidé byli noví členové, z nichž asi u desítky z nich se objevilo podezření, že do strany vstoupili za peníze. Ti však prý již nejsou členy soc. dem.

Zaorálek: Nelze rovnou řezat

„Okres Frýdek-Místek a krajská kontrolní komise paušálně vyloučila několik desítek třineckých členů i na základě poměrně drobných nesrovnalostí, jako že nezaplatili včas příspěvky. Mezi těmito lidmi byla i řada zasloužilých a dlouholetých členů strany. Někteří byli starší a nemocní, takže jejich vyloučení bylo docela neomalené,“ řekl Zaorálek.

„Ústřední komise řekla, že to nelze řešit takovým řezem,“ vysvětlil Zaorálek. Kompromisem podle něj bylo vyloučení problematických členů a usnesení, že vedení organizace bude situaci v Třinci sledovat schůze, docházku a jak organizace pracuje.

„Rozhodně nešlo o černé duše, na schůzi jsem jel a ty lidi jsem viděl,“ uvedl dále Zaorálek. Podle něj navíc nelze někomu odmítnout členství jen proto, že je nezaměstnaný - práci v době krize nemá v kraji řada lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám