Hlavní obsah

Národní socialismus Dělnické strany odkazuje na Hitlera, sdělil soudu expert

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Do závěrečného dne vstoupil ve čtvrtek u Nejvyššího správního soudu (NSS) proces s Dělnickou stranou (DS). Podle vládního návrhu se jedná o partaj ohrožující demokracii, a proto požaduje její zrušení. Soud vyslechl poslední svědky a závěrečné řeči obou stran. Verdikt padne v únoru, soud termín blíže nespecifikoval.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas (vpravo) přijímal před jednáním soudu podporu od svých stoupenců.

Článek

Podle odborníka na extremismus Michala Mazla lze najít souvislosti mezi hitlerovským nacionálním socialismem a hesly, které hlásá DS.

"Nacionální socialismus je používán jen v souvislosti s Hitlerem a jeho NSDAP, tedy Národně socialistickou německou dělnickou stranou. V nacistickém Německu se lidé dělili na různé kategorie podle rasy, stejně tak je dělí i DS, na dobré a zlé, tedy Cikány a v menší míře i Židy. DS používá občas i pojmy národní socialismus, to ale s českým národním socialismem prezentovaným Klofáčem nebo Horákovou nemá vůbec nic společného,“ prohlásil Mazel s tím, že rétorika stranického tisku partaje je velmi podobná tisku Druhé republiky či protektorátu.

"Pro nacionální socialismus byl důležitý boj, obstarávání životního prostoru, a stejná adorace politického boje a násilí je v některých materiálech DS zcela zřejmá. Na mítincích vystupují řečníci DS opatrně, ale současně tam vystupují lidé, kteří své myšlenky hlásají zcela otevřeně a používají i nacistickou symboliku,“ řekl Mazel a dodal, že u DS už jsou i snahy o aplikaci vůdcovského principu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zástupci vlády Karel Bačkovský (v popředí) a Tomáš Sokol.

"Společnosti se vnucují pocity ohrožení od všemocné menšiny. DS má tendence jít do terénu a dělat si pořádek vlastnímu silami. To je velmi podobné praktikám německého nacionálního socialismu zejména před tím, než se dostal k moci,“ dodal Mazel s tím, že český neonacismus beze zbytku kopíruje světové trendy zejména z Německa jen s tou výjimkou, že v českém prostředí je specifická velká argumentace proti Romům.

Lidé nám tleskají, brání se Vandas

"Je to jen jakési subjektivní dílko. Jak jste přišel na to, že rozdělujeme lidi podle rasy?“ kontroval předseda Vandas a podivil se nad tím, že Mazel upozornil na fakt, že příjezd DS do problémových lokalit vyvolává napětí a strach.

"Copak jste si nevšiml, že nám tam lidé také tleskají?“ tázal se Vandas.

"Ano, nejvíce tleskají ti, co jsou oblečeni jako příslušníci hnutí skinheads,“ kontroval expert.  

Číselná symbolika neonacistů

Vandas u soudu také obhajoval nejrůznější číselnou a další symboliku, které podle znalců odkazují k nacismu. "Copak je něco špatného, když má sportovec na dresu třeba číslo 18 nebo 88?“ tázal se nevinně Vandas. "Čísla používaná v různých kontextech mají význam právě podle toho kterého kontextu. Čísla 18 a 88 jsou symboly používána neonacistickým hnutím, i na akcích DS byly zejména v obecenstvu silně zastoupeny,“ upozornil Mazel.  

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na výsledek jednání o vládním návrhu zrušení Dělnické strany čekali ve čtvrtek dopoledne její sympatizanti. Jejich protest pozorovali z povzdálí policisté. Předpokládá se, že vzhledem k očekávanému verdiktu by se mohl počet příznivců odpoledne zvýšit.

Jednotlivá čísla prezentují písmena mezinárodní abecedy (tedy bez písmen s diakritickými znaménky) podle toho, na kterém místě v pořadí se nacházejí. Číslo 18 tedy zastupuje písmena A a H, které jsou iniciálami Adolfa Hitlera, a 88 označuje zkratku počátečních písmen nacistického pozdravu Heil Hitler!

"V současné době nemá DS potenciál na jakýsi převrat vývoje v České republice, její akutní nebezpečnost je nyní ve vyvolávání lokálního napětí, ale z historie víme, že subjekt, který byl třeba pět let nazpět marginální, dokázal zcela změnit vývoj ve společnosti,“ upozornil Mazel.  

Svědkové odmítli vypovídat, báli se stíhání

Problémy se zákonem mají zřejmě nejen kandidáti DS v Praze, Vysočině nebo na severu Čech, avšak kupříkladu i jednička na kandidátce DS v Olomouckém kraji Jiří Švehlík je podle policie nebezpečný neonacista a čelný představitel neonacistického Národního odporu.  

I ten se nakonec coby svědek před soudem objevil stejně jako jeho kolega Jiří Šlégr, který má podobné renomé jako Švehlík.

Vizáž obou mladíků rozhodně nepřipomínala obávané příznivce extrémní pravice. U soudu mluvili tiše, plaše a shodně odmítli vypovídat o propojení DS a Národního odporu s poukazem na to, že by si mohli přivodit trestní stíhání.  

Severomoravská buňka napojená na terorismus?

U soudu vypovídal i šéf severomoravské protiextremistické policie Rostislav Kobola, který upozornil na to, že neonacisté na severu Moravy spolupracovali s White Justice, ilegální buňkou připravující se na násilné útoky.

Vandas u soudu předvádí jen jeden styl obhajoby - na násilných akcích se sice prezentují členové DS, kteří bojují s policisty, ale DS jako politická strana prý nemá s akcemi nic společného. "Není to tak, že by přišli lidé a řekli, my jsme zástupci DS a jdeme se porvat. Ale pokud se tam rvou lidé, kteří mají na páskách nápis DS, tak co si mám myslet?“ odpověděl řečnickou otázkou Kobola.

Sokol přednesl závěrečnou řeč

Podle závěrečného návrhu advokáta Tomáše Sokola je návrh vlády na rozpuštění DS zjevně důvodný. DS podle něj pořádá politické akce, kde se hlásí nesnášenlivé myšlenky a nad to tyto akce začínají přerůstat v občanské nepokoje, ohrožuje mravnost, porušuje zákony a Ústavu, navíc směřuje v budoucnu k uchopení moci a zamezení další svobodné soutěže politických stran.

„Předseda Vandas věc pojímá jako politický souboj, který je veden politickými zbraněmi, přičemž to bere jako útok na politickou stranu ze strany vlády jako mluvčí konkurenčních politických stran. To je ale nesmysl,“ prohlásil Sokol.

Vandas celou dobu procesu popíral existenci Národního odporu. „Neonacistická uskupení jako Národní odpor či Autonomní nacionalisté se mohou cítit ukřivděna, dělají všechno proto, aby se zviditelnila, pořádají pochody, perou s policisty a tady je jim upíráno, že existují, " ironicky poznamenal Sokol.

„Vidělo jsme tady hajlující členy strany, členy tělo na tělo s hajlujícími neonacisty, viděli jsme společné akce strany a neonacistů. Na kandidátních listinách strany jsou neonacisté. DS je součástí neonacistické scény a jejím akcelerátorem,“ dodal Sokol s tím, že napočítal hned 23 členů s trestním stíhání členů strany včetně Vandase.

Sokol upozornil, že si nechce ani domýšlet, co by se dělo kupříkladu v Janově, kdyby policie neoddělila neonacisty od Romů. „Nezaznělo ani slovo lítosti, ani slovo sebereflexe nad tím, co se tam stalo,“ řekl Sokol.

Vandas: Je to politický proces

„Byli jsme svědky silných slov, je to však politický proces. Hlavním motivem je naše vzrůstající popularita mezi občany a zájem o její program. Kdo dnes vybočuje z řady, je hned pranýřován. Žádné důkazy proti nám předloženy nebyly,“ deklamoval jako na politickém mítinku před soudem Vandas.

Znovu také zopakoval, že Národní odpor je jen virtuální subjekt. „Je to jen spekulativní řazení lidí do tohoto hnutí, zda existuje nějaký písemný důkaz toho, že DS uzavřela smlouvu s Národním odporem o spolupráci. Je možné, že na naše setkání chodí policejní agenti a vyvolávají tam nepokoje,“ překvapil Vandas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám