Hlavní obsah

V Třinci prý kupovali nové členy ČSSD za tisícovku

Právo, Pavel Karban
Třinec

Nové členy ČSSD v Třinci někdo nakupoval za tisíc korun, tvrdí předseda ČSSD v okrese Frýdek-Místek Jaroslav Marek, který odpovídal na otázky deníku Právo.

Foto: Novinky

Článek

Začátkem loňského roku se třinecká místní organizace během jediného dne rozrostla o 77 členů, čímž se její počet zhruba zdvojnásobil. Můžete to potvrdit? A jak jste se o tom dozvěděli?

Něco se o tom šuškalo na schůzi místní organizace ČSSD v Třinci, která se konala loni 1. března. Koncem března pak přišel sem k nám jeden z těch čerstvě přijatých, přinesl sedm tisíc s dopisem podepsaným sedmi lidmi. V tom listu se píše, že vystupují ze strany, že vracejí peníze, protože jejich vzetí považují za nemorální.

Koukali jsme tehdy na to jako blázni. Vzali jsme peníze i dopis, kde psali, že byli přesvědčováni ke vstupu do strany proto, aby se účastnili té březnové schůze, a že se o členské příspěvky neměli starat, že by je za ně platili jiní. Jmenovali i člověka, který každému z nich těch tisíc korun dal.

Víte něco o těch nově přijatých členech? Třeba kdo a kde je verboval?

Bylo jich 77, kteří se do třinecké organizace přihlásili v jeden den. Část z nich ale byli myslím lidé, kterým bylo počátkem ledna 2009 ukončeno členství, protože neplatili příspěvky. Co se týká toho najímání členů, tak byla prý skupinka lidí, která údajně obcházela určité lokality, kde žijí tací, co za tisícovku do strany vstoupí.

Dá se tedy říct, že většina z nových členů patří mezi sociálně slabé?

Na přihláškách měla velká část z nich napsáno, že jsou evidováni na úřadu práce. Někteří lidé prostě mají nízkou politickou inteligenci a právě o ně se potom, podle mě, grázlové opírají.

O co vlastně na té schůzi šlo? Proč byla pro někoho tak důležitá?

Mělo se hlasovat o novém výboru a vedení místní organizace v Třinci. A musím bohužel říct, že už na ní bylo patrné, že mnoho lidí tam přišlo jen kvůli odměně. My jsme proti tomu protestovali, ale krajský výkonný výbor nábor nových členů bez výjimky schválil.

Vy prý ale víte, kdo ty peníze lidem zaplatil.

Pár dní poté, co nám jeden z těch přihlášených přinesl dopis a peníze, přišel jeden člověk s tím, že je chce zpátky, že jsou jeho. Byl to ten samý, koho ti lidé jmenovali. Chtěl je zpět a podepsal i čestné prohlášení, ve kterém potvrdil, že peníze lidem vyplatil za účast na schůzi.

A řeknete kdo to byl?

Jméno neřeknu, nechci, aby se to nějak skandalizovalo. Už není členem sociální demokracie, na podzim ukončil členství. Mohu ale říct, že byl jedním ze zakládajících členů ČSSD v Třinci. Bavil jsem se s ním, známe se, ale nechce mi říct, kdo za tím vším stál.

Nemyslíte si, že by ale bylo spravedlivé, aby bylo jasné, kdo nakupování členů organizoval?

Nechci to dál vyšetřovat, nejsem vyšetřovací orgán, a chci tam s těmi chlapy vycházet v dobrém. Prostě stalo se, a nebude se to už opakovat. Víte ale, co jsem i touto kauzou zjistil? Že čím jdete ve straně níž, tím lidé mluví o problémech otevřeněji. A jak jdete nahoru, tak zjišťujete, že o některých tématech se prostě mluvit nesmí. A to i když jsou velice vážná a problémová.

Reklama

Výběr článků

Načítám