Hlavní obsah

TOP 09 podpoří protikorupční balíček, ujistil Schwarzenberg Fischera

Právo, Novinky, dan, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve středu při jednání s premiérem Janem Fischerem ve Strakově akademii ujistil ministerského předsedu, že vládní protikorupční balíček bude mít plnou podporu jeho strany. Ta má podle Schwarzenberga s balíčkem problém jen v jednom bodě, a to s protikorupčním agentem. Šéf konzervativců také přislíbil postavit se proti levicovým návrhům zvyšujícím schodek rozpočtu.

Článek

TOP 09 se podle vyjádření jejího předsedy nelíbí pouze opatření zavádějící tzv. agenta provokatéra. "Stát nesmí být ani v podezření, že by sváděl ke zločinu,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Při jednání se dostalo i na problematiku státního rozpočtu. Kníže slíbil Fischerovi za TOP 09, že nepodpoří žádný návrh, který by zvedl schodek rozpočtu. S Fischerem se tak shodl, že návrhům z dílny ČSSD a KDU-ČSL je třeba zabránit schválení ve Sněmovně.

Zbavit autory 13. důchodu svéprávnosti

"Nemáme na to, a to si musíme uvědomit. Když v situaci ohrožení důchodového systému někdo navrhuje vyplacení 13. důchodu, měl by být okamžitě zbaven svéprávnosti," řekl mimo jiné Schwarzenberg.

Na mysli tím měl návrh čelních představitelů ČSSD Jiřího Paroubka, Bohuslava Sobotky nebo Zdeňka Škromacha na vyplacení jednorázového příspěvku k penzi ve výši 2 400 korun. Proti tomuto návrhu se ve středu vyslovil i sněmovní Výbor pro sociální politiku. [celá zpráva]

TOP 09 se postaví i proti dalším levicovým návrhům, z nichž má Fischer s ohledem na vysoký rozpočet obavy. Zejména mu vadí mimo příspěvek k důchodu také návrh na plošné zrušení zdravotnických poplatků a obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské. TOP 09 nepodpoří ani návrh na zvýšení mateřské podle modelu z loškého roku, který pochází z dílny KDU-ČSL. [celá zpráva]

Na otázku Práva, zda dostal premiér od předsedy TOP 09 nabídku ke vstupu do strany a zajištění místa na kandidátce v nadcházejících volbách, odpověděl Fischer, že tento dotaz očekával: "Ne.“ 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám