Hlavní obsah

V ČR na prasečí chřipku už zemřelo 77 lidí

Právo, Václav Pergl

V České republice už na prasečí chřipku zemřelo 77 lidí. Jen za poslední týden jich bylo 10. Zároveň se pandemickým virem A (H1N1) nakazilo 2308 pacientů.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Článek

„Ve skutečnosti ale počet nakažených tímto virem je mnohem vyšší, protože v populaci převládá pandemický vir nad virem sezónní chřipky,“ řekl Právu ve středu, kdy ministerstvo zdravotnictví aktuální čísla zveřejnilo, Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Nejvíce lidí umírá na komplikace, které v drtivě většině jsou v podobě zápalu plic.

Vláda tento týden také rozhodla o tom, že vakcínu dostane zdarma více chronicky nemocných pacientů. Nově půjde o diabetiky léčené inzulínem včetně diabetických dětí na inzulínu od 10 let. Rozšiřuje se i okruh pacientů s nemocemi srdce a cév, kteří vakcínu také dostanou.

V ČR již je 238 tisíc dávek vakcín. V úterý totiž dorazilo dalších 71 tisíc. Proto nyní budou i očkováni lidé, kteří jsou důležití pro chod státu, například policisté, energetici, vojáci a další. Vláda nakoupila celkem milión vakcín a rozhodla, že 713 tisíc dávek je pro rizikové pacienty, 137 tisíc pro zdravotníky a 150 tisíc dávek pro lidi důležité pro chod státu.

Mnozí ale vakcínu odmítají, a tak se zdá, že i ČR stejně jako jiným státům vakcína zbude. Zatím totiž se nechalo očkovat jen  55 436 vybraných osob.

Juráskova: Zbavovat se vakcíny nebudeme

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková Právu řekla, že ČR se vakcíny proti prasečí chřipce nebude zbavovat, přestože například Francie zrušila podstatnou část své objednávky a stejně tak reagují i další státy.

„Nakoupili jsme milión vakcín pro desetinu národa, a toto rozhodnutí se ukázalo být správné. Jiné státy nakoupily vakcínu buď pro všechny obyvatele nebo podstatnou část obyvatel. Proto ČR se vakcín zbavovat nebude, nadbytek jich nemá,“ uvedla ministryně.

Prasečí chřipka - nafouklá bublina

Jak jsme již včera uvedli, Wolfgang Wodarg, šéf zdravotní sekce Rady Evropy prohlásil, že prasečí chřipka je jeden z největších zdravotnických skandálů století, na kterém vydělaly především farmaceutické firmy. Kritizoval i Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), která vyhlásila světovou pandemii. Prsty v tom podle něj mají opět výrobci vakcín, které si tak zajistili smlouvy na obří zisky.

WHO oznámila, že chce nechat prověřit svůj postup kolem prasečí chřipky nezávislými odborníky. Podle agentury DPA sama uznala, že vir A (H1N1) nebyl tak silný, jak se loni na jaře zdálo.

Kritéria byla špatně nastavena

„Umím si představit, že komerční firmy sehrály v prasečí chřipce svou roli. Ale nemyslím si, že by WHO byla ovlivněna,“ řekl Právu Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti.

Podle něj kritéria, která byla nastavena pro vyhlášení celosvětové pandemie, byla nevhodná. „To se ale ukázalo až při pandemii. Původní parametry byly nastaveny na šíření viru a z tohoto pohledu jim nelze nic vytknout. Co však bylo jiné byl klinický průběh onemocnění prasečí chřipkou. A proto by kritéria pro vyhlášení pandemie měla být přehodnocena,“ řekl Prymula. WHO se chce ze zkušeností s prasečí chřipkou poučit. Ve světě na ni dosud zemřelo 12 600 nosob

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám