Hlavní obsah

Paroubek obědval s Klausem, představil mu strategii své strany

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Na Pražský hrad dorazil ve středu na pozvání prezidenta Václava Klause předseda ČSSD Jiří Paroubek. Oba politici spolu na pracovním obědě jednali především o ekonomické situaci, termínu voleb a mandátu stávající vlády. Paroubek seznámil prezidenta i se strategií ČSSD proti krizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem

Článek

Šéf ČSSD po jednání zopakoval, že návrhy, které strana předkládá do Sněmovny, nezvýší nijak deficit rozpočtu a trvá na nich. O tématu se prý bavili "jen letmo".

Klaus přitom již po setkání s premiérem Fischerem avizoval, že plánovanou výši rozpočtového schodku považuje za vysokou, a proto nehodlá podepsat žádný zákon, který by schodek ještě dále navyšoval. [celá zpráva]

Právě některé takovéto normy však bude na popud ČSSD projednávat na své lednové schůzi Sněmovna. Jedná například o jednorázový příspěvek ve výši 2400 korun pro důchodce, zrušení nulové nemocenské v prvních třech dnech nemoci či úplné zrušení regulačních poplatků. Ve hře je také návrh na vrácení mateřské na úroveň loňského roku.

Datum voleb určí prezident

Paroubek naznačil, že určení termínu voleb je kompetenci prezidenta. Představitelé ČSSD a ODS se v tomto ohledu s prezidentem neshodnou. Zatímco Klaus se vyslovil pro co nejzazší termín, Paroubek preferuje spolu s předsedou ODS Mirkem Topolánkem dřívější datum. Prý to však není zásadní problém.

Předseda ČSSD podle svých slov seznámil prezidenta s protikrizovými návrhy ČSSD. Stát by měl šetřit především na výdajové stránce a Paroubek uvedl, že například ve státní správě by se měly standardem stát transparentní výběrová řízení, která by mohla ušetřit nemalé finance.

Paroubek měl původně na Hrad dorazit již v pondělí, nakonec ale s ohledem na svůj pobyt na Slovensku a probíhající sněhovou kalamitu schůzku odsunul. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám