Hlavní obsah

Liberecký kraj bude poplatky proplácet jen do voleb

Právo, Barbora Silná
Liberec

Regulační poplatky za pacienty, kteří Liberecký kraj požádají o dar, budou hrazeny pouze do parlamentních voleb. Pak je zruší buď zákonem parlament, pokud tento návrh prosadí sociální demokracie, nebo je v Libereckém kraji zruší sama vládnoucí koalice. Tvrdí to hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud nevyhrajeme volby, bude to znamenat, že lidé nechtějí, abychom za ně poplatky hradili a zrušíme je sami,“ řekl k tomu ve středu na tiskové konferenci Eichler, který ale kritizoval fakt, že se poplatky musí platit i v dětské léčebně ve Cvikově.

„Pokud bychom rodičům tyto poplatky nepropláceli, hrozí, že tam děti nebudou dávat, protože cena za pobyt je pro ně potom poměrně vysoká,“ doplnil radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Pavel Novák.

Liberecký kraj letos ve svém rozpočtu vyčlenil na první pololetí na proplácení regulačních poplatků deset miliónů korun. V loňském roce měl kraj na poplatky rezervu ve výši 32 miliónů korun a za pacienty nakonec zaplatil asi dvacet miliónů. „Lidé nejvíce žádají o proplacení poplatků za hospitalizaci anebo za léky,“ upřesnil Novák. Návštěvy ambulancí si z velké části hradí sami stejně jako poplatek za návštěvu pohotovosti.

Poplatky za pacienty může kraj proplácet pouze v krajských zdravotnických zařízeních tedy v liberecké a českolipské nemocnici, Léčebně respiračních nemocí ve Cvikově a v ústavních lékárnách v Liberci, České Lípě a Frýdlantu. Nejvíce pacientů žádá o úhradu poplatků v liberecké nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám