Hlavní obsah

Po půl roce víz do Kanady je nedostal zlomek žadatelů

Praha

Po půl roce, kdy Kanada obnovila pro české občany vízovou povinnost ze statistik ambasády vyplývá, že z 4120 žadatelů, neobdrželo vízum pouze jedno procento. Vízovou povinnost země javorového listu zavedla především z důvodu nárůstu počtu českých žadatelů o azyl. Za oceán mířili především Romové. Kanada ze stejných důvodů nyní zvažuje stejné opatření i pro maďarské občany.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kanada víza zavedla loni v červenci, za což si vysloužila ostrou kritiku. Česká republika se obrátila s žádostí o podporu na Evropskou unii, která Kanadu varovala, že zavede víza pro její diplomaty.

Evropská sedmadvacítka spolu s ČR požaduje, aby byl ze strany Kanady obnoven bezvízový režim. Prozatím jediným ústupkem bylo, že loni před koncem roku otevřela Kanada vízové oddělení přímo na pražské ambasádě, a Češi tak již nemusí žádat o vystavení vstupního povolení ve Vídni. [celá zpráva]

Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky, který se minulý týden sešel s kanadskou velvyslankyní Valerií Raymondovou, ale Kanada hned tak bezvízový styk s Českou republikou neobnoví. Předcházet tomu má prý změna kanadského imigračního systému, jejíž příprava a schválení potřebných zákonných úprav si vyžádají určitý čas.

Kvůli vízové povinnosti se na zimní olympijské hry ve Vancouveru nechystá český prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Statistiku žadatelů o azyl nyní z EU vedou Maďaři

Počet českých občanů, kteří v Kanadě požadovali azyl, se v prvním měsíci po znovuzavedení vízové povinnosti podle kanadských zdrojů snížil na tři oproti 155 žádostem ve dvou týdnech před 14. červencem, kdy byla povinnost víz zavedena.

I přes tlak na zrušení víz ze strany EU se Kanada možná odhodlá k jejich zavedení i pro Maďary. Podle kanadských médií v posledních měsících stoupá počet žadatelů z Maďarska, a tato unijní země se tak stala státem, z něhož pochází nejvíc žadatelů o azyl. V první polovině loňského roku požádalo Ottavu o azyl 750 maďarských občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám