Hlavní obsah

Dělnickou stranu podporovali žháři z Vítkova i ruští neonacisté

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Tušené propojení Dělnické strany (DS) s neonacistickou scénou v České republice nabylo při jednání o návrhu vlády na zákaz DS u Nejvyššího správního soudu (NSS) konkrétnějších obrysů. Podle policejních odborníků na extremismus se na akci DS pohybovali i žháři z Vítkova a je zdokumentováno osobní propojení členů DS s neonacisty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Advokát Tomáš Sokol (vpravo) se chystá na jednání soudu.

Článek

„Propojení DS a Národního odporu je podle mého názoru nepopiratelné,“ prohlásil u soudu policista Jan Novák. Podle jeho informací je zřejmé, že činovníci DS mají velkou oblibu v nacistických symbolech.

V uniformě SA se zdviženou pravicí se nechal vyfotit kupříkladu kandidát DS do krajského zastupitelstva Jiří Šlégr, jež neváhal pózovat ani před nacistickou vlajkou. I jeho sestra Lucie Šlégrová, taktéž na kandidátce DS, je policii dobře známa, paličkou s nacistickými symboly napadla člověka.

Proces také ukazuje neznalost předsedy DS Tomáše Vandase, který u soudu sice pronáší politické projevy, ale už musel být několikrát poučován, jak vlastně soudní řízení podle zákona funguje.

Zatčené stoupence DS podporují ruští neonacisté

Hned na začátku třetího dne jednání předložili zástupci vlády informaci o vánoční sbírce DS na podporu svých členů, kteří po policejní razii skončili ve vazbě.

„Na stránkách ruských neonacistů jsme našli odkaz na tento účet a výzvu k pomoci zadrženým,“ uvedl u soudu Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra, který společně s advokátem Tomášem Sokolem zastupuje u soudu vládu. Předseda senátu Vojtěch Šimíček pak osvědčil znalost ruštiny a text z ruských webových stránek přečetl.

Tetování zkoumat nemůžeme

Bačkovský také upozornil na případ ze Znojma, kdy měl na tiskové konferenci jeden z mužů vyzbrojených symboly DS na ruce tetování s nacistickými motivy. „Těla svých členů nemůžu nijak zkoumat,“ reagoval Vandas.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas (vpravo) se chystá na jednání s předsedou Dělnické mládeže Martinem Zbelou.

Sokol u soudu připomenul útok neonacistů na brněnských pochod homosexuálů před dvěma lety, přičemž akci měla organizovat DS. „My nechceme, aby v budoucnu byla rodina ve složení tatínek Josef a maminka Karel,“ nezastíral Vandas svou nechuť k homosexuálům.

Roztrhání ústavy prý nebyla neúcta

Vandas se u soudu ohradil proti tomu, že by snad měla DS propagovat antisemitské názory. „Potomci tohoto národa určují standardy médií, styl tohoto národa byl vždy jen perverzní a nechutný. Burzy už jim padají, ale tito kapitáni už mají koupeny letenky do Tel Avivu,“ citoval Bačkovský z několika projevů představitelů DS. „V našem programu není nic o antisemitismu,“ opáčil Vandas.

Zástupce vlády také připomněl jednu z akcí DS, kdy Vandas na konci svého projevu roztrhal výtisk Ústavy. „Nechtěl jsem tak dát najevo svou neúctu k Ústavě, ale šlo o reakci na odsouzení jednoho z našich členů jen za publikaci článku na internetu,“ řekl Vandas.

Sokol připomněl i účast Vandase na altenburgském Festivalu národů, kde zazněl projev dle vlády horující za bílou Evropu. „Svým vystoupením se Vandas zařazuje stále více mezi neonacisty, kteří jeho projevům naslouchají. Na závěr zvedl ruku v náznaku pozdravu užívaného v Třetí říši,“ uvedli detektivové z ÚOOZ, kteří celou akci monitorovali.

Vandas na setkání mimo jiné prohlásil, že v ČR dochází k odsuzování lidí, kteří mají na těle vytetované údajné extremistické symboly. „Jaké jsou to tedy symboly, které jsou či nejsou podle vás extremistické?“ otázal se jeden ze soudců.

„No to nelze takhle říci, dochází k odsuzování lidí za vytetované symboly, nevím, jestli jsou závadné nebo ne. Třeba některým číslům je podsouváno něco, co ani nejde,“ vymlouval se Vandas.

Někteří kandidáti DS mají blízko k extrémní pravici

Krátce před začátkem jednání soudu skupinka asi deseti příznivců DS rozvinula před budovou soudu transparent na podporu pražského lídra DS, který byl zachycen na kompromitující fotografii ve společnosti hajlujících mužů a v oblečení s nápisem Národní odpor a v současné době je ve vazbě. Transparent byl rozvinut ale jen několik minut, protože přítomní policisté rychle zasáhli a aktivisté bez odporu transparent složili.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na podporu pražského lídra Dělnické strany Patrika Vondráka roztáhli jeho kamarádi před budovou soudu transparent. Po příchodu policie jej však rychle složili.

Podle zjištění Práva není ale Patrik Vondrák  jediným volebním lídrem, který se nechal vyfotit s hajlujícími muži. Jednička na kandidátce DS ve volbách do Parlamentu 2010 v kraji Vysočina Milan Hroch je podle všeho zachycen na snímku přímo při hajlování. Další z čelných představitelů DS Jiří Dudák, člen předsednictva dělnické mládeže, má zase s úsměvem pózovat před vlajkou s hákovým křížem. Podezřelou minulost má zřejmě i Jiří Petřivalský, údajně bývalý šéf Národního korporativismu, který je alespoň u NSS téměř neustále po boku předsedy Vandase.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám