Hlavní obsah

Obchodní partneři Mrázka a Pitra dostali od prezidenta milost

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus udělil v uplynulých letech milost čtyřem lidem, kteří patřili do okruhu známých a obchodních partnerů dvou kontroverzních podnikatelů - Františka Mrázka a Tomáše Pitra. Zatímco Mrázek byl před několika lety zavražděn, Pitr se před českou justicí skrývá v zahraničí.

Článek

Miroslavu Pragerovou, Jarmilu Morávkovu, Karla Steinigera, a Jana Kondlera spojuje vedle vazeb na zmiňované podnikatele i to, že byli odsouzeni za daňové či úvěrové podvody. Informoval o tom deník MF Dnes.

Steiniger byl zapojen do podvodů v kauze lehkých topných olejů a obchodoval jak s Mrázkem, tak Pitrem. Pragerová byla odsouzena za podvody na šest let, přičemž v polovině trestu byla omilostněna. Byla majitelkou firmy, která měla velmi úzké vazby na jednu z Pitrových společností. Za úvěrové podvody putovala do vězení i Morávková, jejíž syn byl Mrázkovým obchodním partnerem. Ona sama spolu s Kondlerem figurovala v představenstvech dvou společností, které Morávek ovládal.

Zatímco Steiniger, Kondler a Morávková obdrželi v mezidobí let 2004 a 2008 milost s ohledem na zdravotní stav, u Pragerové prezident zohlednil, že se musí starat o děti.

List připomíná, že například u Steinigera měl o jeho údajné závažné nemoci, která byla jedním z důvodů udělení milosti, pochybnosti i vyšetřující soudce, který hlavu státu upozornil, že muž netrpí žádnou nevyléčitelnou či životu nebezpečnou chorobou.

Udělování prezidentských milostí bylo předmětem spekulací i v minulosti. Právo objevilo případ bývalé policistky, která byla odsouzena za přijímání úplatků. Také ona se díky milosti vězení vyhne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám