Hlavní obsah

Politici poletí na olympiádu vládní letkou i soukromě

Právo, Jan Rovenský

Tři ze čtyř nejvyšších představitelů ČR - předseda Senátu Přemysl Sobotka, šéf Sněmovny Miloslav Vlček a premiér Jan Fischer - poletí na zimní olympijské hry do Vancouveru každý zvlášť. Sportovci mají sjednané lety se soukromou firmou Travel Service. Jak Právo uvedlo už v prosinci, prezident Václav Klaus bude chybět na protest proti obnovení vízové povinnosti Kanadou.

Článek

Český olympijský výbor (ČOV) pozval oficiální představitele podle mezinárodního protokolu - tedy prezidenta, premiéra a ministryni školství Miroslavu Kopicovou, pod jejíž gesci spadá sport.

ČOV pozval na své náklady ještě předsedy obou komor parlamentu a ministry vnitra Martina Pecinu a obrany Martina Bartáka, jejichž resorty sdružují sportovce, a bývalého olympionika, šéfa sportovního podvýboru Sněmovny Pavla Ploce (ČSSD).

Klaus by možná přijel na finále hokeje

Předseda ČOV Milan Jirásek včera Právu potvrdil: „Prezident se z účasti omluvil.“ Podle něj je však účast Klause možná, kdyby se například hokejisté ČR dostali do finále. Fischer dorazí na zahájení.

„V případě, že by letěl speciálem, tak pro tuto situaci vydal pokyn, aby to letadlo bylo doslova nacpané olympioniky. V žádném případě by necestoval v prázdném letounu,“ uvedl mluvčí Roman Prorok. Fischer využije cestu přes Atlantik k dalším jednáním. Je možné, že se zastaví v USA či povede jednání s šéfy jiných vlád ve Vancouveru.

Kromě Fischera přijede z vlády ještě Kopicová a Barták, Pecina se kvůli práci omluvil a poslal za sebe svého náměstka Jaroslava Salivara. Ten dorazí v druhé polovině ZOH společně s ředitelem Centra sportu ministerstva vnitra Josefem Nechutným, potvrdil Právu.

ČOV pozval i ministra financí Eduarda Janotu s odůvodněním, že má v gesci i financování sportu. Ten však Právu vzkázal, že ač má sport rád a je vášnivým sportovcem, do Vancouveru „určitě nepojede“.

Sobotka speciálem, Vlček běžnou linkou

Vládním challangerem poletí šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Beru s sebou protokol a tiskového tajemníka,“ řekl Právu s tím, že v místě konání olympiády bude tři dny. Následně má jednání se svým kanadským protějškem.

V New Yorku by se měl účastnit vzpomínkové akce k únoru 1948 a k 20. výročí projevu prezidenta Václava Havla v Kongresu. „Takže žádné zalétávání si někam,“ zažertoval Sobotka v narážce na Mirka Topolánka, který si cestou z Bulharska odskočil na lyže do rakouských Alp.

Naopak Vlček do Vancouveru letí jen kvůli hokeji. „Pojedu někdy na závěr, zhruba na dva tři dny. Neletím speciálem, ale běžnou linkou. Mám objednanou letenku, kterou si hradím sám,“ řekl Právu Vlček.

Státní představitelé podle něj nemohou letět všichni v jednom letadle - kvůli olympijskému protokolu totiž na ZOH může vždy být jeden z nich. „Nemůžeme tam být všichni tři, to odporuje pravidlům. Tolik místa tam není a musíme se tam vystřídat, například kvůli ubytování,“ dodal Vlček.

Česká olympijská přiveze 250 partnerů

Kromě představitelů pozvaných ČOV mohou další zájemci o návštěvu her z řad politiků využít služeb marketingové firmy výboru Česká olympijská. Taková cesta podle Alexandra Klimenta, mluvčího ČOV, vyjde na desítky tisíc a koupil si ji jen místopředseda ODS Ivan Langer.

„V rámci partnerských smluv Česká olympijská zajišťuje i účast pro určitý počet osob z řad partnerů,“ upřesnil Jirásek - jde například o společnosti ČEZ, Škoda, RWE, Zentiva, Česká pošta. „Oni si mohou objednat cestu pro nějaké své další obchodní partnery. Je to forma určitého zájezdu na zakázku,“ uvedl Jirásek s tím, že jde zhruba o 250 lidí. Podle něj je už však plno a další zájemci se dostanou jen na seznam náhradníků.

Dopravu olympioniků zajistí společnost Travel Service, navzdory praxi, že se o přesuny českých sportovců staraly armádní speciály, jako tomu bylo při minulé olympiádě v Pekingu v létě 2008. Podle Jiráska to bylo kvůli větší kapacitě letadel soukromé společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám