Hlavní obsah

Dělnická strana je prý v těsném spojení s Národním odporem

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

U Nejvyššího správního soudu (NSS) v úterý pokračuje proces s krajně pravicovou Dělnickou stranou (DS). Vláda zastoupená advokátem Tomášem Sokolem se snaží dokázat, že DS je propojena s radikálním Národním odporem. Na programu je i projednávání osobnostních charakteristik čelných představitelů strany. Sokol předložil i fotografii s lídrem pražské kandidátky DS mezi hajlujícími muži.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Vandas přicházel k soudu s dobrou náladou.

Článek

DS u soudu hájí její předseda Tomáš Vandas, který na konci prvního dne již evidentně ztrácel glanc a jeho odpovědi byly stále více monotónní. Jednací síň druhý den procesu není zaplněna do posledního místečka, jak tomu bylo v úterý. [celá zpráva]

Členové DS a jejich příznivci v mnoha případech porušují zákon, nelze vyloučit, že cílem strany je odstranění demokratických základů státu.
Policejní spis

Během úterního odpoledne přišlo na řadu předkládání důkazů. Podle policejní zprávy hodnotící kandidáty DS ve volbách do minulých krajských zastupitelstev či Evropského parlamentu se mnozí členové strany hlásí k nacismu.

Strážci zákona dodali dlouhý seznam kandidátů s ještě delším seznamem jejich nejrůznějších obvinění, ponejvíce z propagace nacismu. "Členové DS a jejich příznivci v mnoha případech porušují zákon, nelze vyloučit, že cílem strany je odstranění demokratických základů státu,“ píše se v policejní zprávě.

Sokol v úžasu

"Nedokáži si představit přesvědčivější důkazy než fotografie hajlujících lidí doplněné nacistickými symboly, ti nejvášnivější mají symboly vytetované přímo na tělo. To není náhoda, nejde o žádné zbloudilé duše, to je symptomatický jev. V některých případech je to symfonie trestných činů, které budí úžas i u profesionála, jakým jsem já,“ uvedl Sokol po přehlídce hajlujících mužů.

Předseda Vandas na to reagoval předložením čistých rejstříků trestů některých z lidí, kteří byli zachyceni na fotografiích. "DS je řízena svým předsednictvem a nikdo z osob v něm nebyl pravomocně odsouzen. Strana je prezentovaná předsednictvem a nemůžeme přece dopodrobna znát životopisy všech našich téměř tisíce členů,“ hájil se Vandas.

Vandas kličkuje

Mezi lidmi zachycenými na fotografii je i lídr pražské kandidátky pro volby do parlamentu Patrik Vondrák, tedy významný člen DS. Vyjímá se zde s vlajkou Národního odporu v pozadí, v tričku s nápisem Národní odpor a ve společnosti hajlujících mužů.

Národní odpor je militantní neonacistická organizace a je v těsném spojení s DS, je to jakási personální unie.
advokát Tomáš Sokol

Sokol začal úterní jednání hned velmi ostře. "Národní odpor sice nemá podobu přesného uchopitelného subjektu, ale existuje. Je to militantní neonacistická organizace a je v těsném spojení s DS, je to jakási personální unie,“ uvedl Sokol. "DS je středobodem nejrůznějších nacionalistických struktur,“ dodal Sokol.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Advokát Tomáš Sokol (vpravo) u soudu se svými spolupracovníky.

Společná akce Dělnické strany a Národního odporu

U soudu byl citován i materiál Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zabývající se akcemi Národního odporu (NO). Materiál obsahuje informace zejména o lidech, které policie před několika měsíci zatkla při velké razii proti extremistům. Na akcích organizovaných těmito lidmi se velebil nacismus, elitní detektivové v dokumentu upozornili i na společnou akci NO a DS, takzvanou trestnou výpravu v Janově, kde se radikálové v tvrdé bitce střetli s policií.

"Jedinou cestou pro ně je revoluční boj,“ upozorňuje materiál. "První republika byla židozednářská, obludně židovská republika,“ stojí jako příklad mírnějších názorů prezentovaných na webu NO.

Slíbili Němcům revizi Benešových dekretů

U soudu rovněž zazněl text Základní úmluvy mezi českými a německými kamarády. Členové NO se tam se svými kolegy z Německa a Rakouska zavazují k revizi Benešových dekretů.

"Tyto důkazy reagují na předchozí rozhodnutí NSS, kde bylo vládě vytčeno, že nepředložila dostatečné propojení mezi DS a NO. Zdá se, že jediný, kdo nevěří v existenci NO, je pan předseda Vandas,“ vysvětlil Sokol.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Vandas se zdraví se svými stoupenci.

Národní odpor dle Vandase neexistuje

Vandas na předložené listiny reagoval podle svého zaběhnutého mustru. "Je to proces s DS nebo s NO? Vláda nám tu předložila soupis článků, ale ta jména, která se tam objevují až na dvě výjimky, nepatří členům DS. Odpor je virtuální subjekt,“ prohlásil Vandas a dodal svou oblíbenou otázku, proč není před soudem i KSČM.

"Nevíme, co to je Národní odpor. Ať vláda předloží, kdo ho vede a nebo smlouvu o spolupráci s DS,“ prohlásil Vandas za smíchu v soudní síni. Podle znaleckého posudku se Národní odpor stále těsněji přimyká ke straně, Dělnická mládež organizovala pochody na podporu zadržených členů Národního odporu.

Sionistický košerák i Dělnická mládež

U soudu zazněl i text bývalého člena DS Ladislava Malého, který komentoval první soudní jednání s DS u NSS. "Na jatkách na Moravském náměstí nás sionistický košerák zruší,“ napsal Malý, přičemž soudci při čtení jeho textu jen pozvedli obočí.

Dalším blokem důkazů je činnost Dělnické mládeže. Její předseda Martin Zbela, který při soudním jednání sedí po boku předsedy Vandase, kupříkladu na prvomájovém setkání v Brně vyslovil podporu osobám odsouzeným za propagaci nacismu. Tak podle vládního návrhu Zbela vyjádřil jasně svoji ideovou spřízněnost s odsouzenými.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám