Hlavní obsah

Po přívalech sněhu musí řidiči počítat s námrazou

Novinky, ČTK, Petr Nový

Po několikadenním hustém sněžení se silničářům podařilo zprovoznit a udržovat ve sjízdném stavu většinu silnic v zemi. Kalamitu nyní střídají mrazy a řidiči tak musí počítat s hrozícím náledím na silnicích a mrznoucími mlhami.

Foto: Právo

Zapadané automobily v Pardubicích

Článek

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují motoristům silničáři z Olomouckého kraje. Na některých vozovkách v regionu leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Na Olomoucku je nadále uzavřená kvůli popadaným stromům silnice z Vilémova do Cakova.

Vozovky nižších tříd na Valašsku pokrývá vrstva ujetého sněhu od čtyř do 12 centimetrů. V horských oblastech jsou dokonce místy vyjeté ledové koleje. Silničáři proto nabádají motoristy k obezřetné jízdě. Sjízdné se zvýšenou opatrností jsou i cesty nižších tříd na Kroměřížsku a Zlínsku.

V Praze po čtyřech dnech přestalo sněžit a motoristé ani řidiči autobusů a tramvají neměli po ránu větší problémy. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré, místy leží zbytky sněhu. Zaměstnanci dopravního podniku celou noc čistili zamrzlé a sněhem zapadané výhybky, aby předešli potížím.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vozovky v Pardubickém kraji pokrývá zledovatělá vrstva sněhu a od středních poloh se vyskytují mrznoucí mlhy. V lesních úsecích mohou být popadané větvě. Neprůjezdná je kvůli polomům stále silnice třetí třídy ze Starých Holic směrem na Vysoké Chvojno na Pardubicku a komunikace v lesním úseku mezi Rabštejnskou Lhotou a Pohledem na Chrudimsku.

V Libereckém kraji se vyjasňuje a nesněží, teploty ale klesají až k deseti stupňům pod bodem mrazu a vozovky mohou namrzat, protože při nízkých teplotách klesá účinnost chemického posypu.

Všechny silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné, většina z nich ale jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, zbytky sněhu ale leží na vedlejších silnicích a místních komunikacích. V horských oblastech leží vrstva ujetého sněhu s posypem.

V Královéhradeckém kraji hrozí na silnicích mrznoucí mlhy. Na mnoha cestách včetně hlavních tahů leží ujetý nebo rozbředlý sníh. V kraji od víkendu stále platí kalamitní stav v okresech Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Náchod.

Foto: Právo

Odvoz sněhu v Hradci Králové

Se zbytky rozbředlého sněhu musejí počítat řidiči na některých silnicích v Plzeňském kraji. Na silnicích, které silničáři neošetřují chemicky, je vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Všechny silnice včetně dálnice D5 v kraji jsou v úterý sjízdné.

Většina hlavních silničních tahů na jihu Čech je po chemickém ošetření holá a mokrá. Při vysokých mrazech, které na Českobudějovicku ráno dosáhly minus 13 stupňů Celsia, mohou někde klouzat. Zejména na Táborsku, Strakonicku a Českobudějovicku si mají řidiči podle dispečinku zimní služby cestářů dát pozor na mlhu, která na vozovkách namrzá.

Většina silnic ve Středočeském kraji je sjízdná se zvýšenou opatrností, zejména kvůli hrozbě námrazy. Na silnicích nižších tříd pak řidičům budou situaci komplikovat ještě zbytky rozbředlého sněhu. Dobrá situace je na dálnicích, D1, D8 a D11 jsou sjízdné bez omezení. Pouze na dálnici D5 a na rychlostní silnici R4 za Prahou snižuje viditelnost mlha.

Na silnicích v kraji Vysočina leží rozbředlý nebo ujetý sníh, místy se vyskytují namrzající mlhy. Účinnost chemického posypu snižuje mráz - v noci se v kraji vyjasnilo a teploty klesly až k 16 stupňům pod nulu.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Místy zůstává na vozovkách ujetá vrstva sněhu nebo zbytky rozbředlého sněhu. Na Ostravsku i Karvinsku se přes noc místy tvořila námraza. V některých okresech ztěžuje viditelnost mlha, sníh ale nepadá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám