Hlavní obsah

Primátor Bém zřejmě dobývá nejvyšší vrchol Antarktidy

Právo, Lukáš Bek, Petr Janiš
Praha

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) zřejmě tráví další exotickou dovolenou. Spekuluje se, že se rozhodl zdolat nejvyšší vrchol Antarktidy. Praha přitom v těchto dnech zápasí s největší sněhovou kalamitou za řadu let. Jeho stranický šéf Mirek Topolánek by v případě ohrožení lidí byl pro primátorův návrat.

Článek

„Nemám žádné informace. Pokud se ale ukáže, že jsou kalamitou ohroženy životy Pražanů a hodnoty většího rozsahu, měl by se vrátit. U Paroubka je to naopak. Celý měsíc, nebo tři týdny je jinde a nikomu nechybí,“ napsal v SMS Právu Topolánek osm dní po svém televizním souboji s šéfem soc. dem.

Zdroj z pražského magistrátu Právu řekl, že Bém chce podrobnosti o své cestě, při níž se měl věnovat skialpinismu, oznámit po návratu. „Primátor s sebou má satelitní telefon a určitě by měl být ve spojení s prvním náměstkem Rudolfem Blažkem (ODS) už proto, že primátor je členem krizového štábu,“ řekl Právu zdroj.

Pokud by Blažek vyhlásil stav ohrožení, musel by se jakýkoli člen krizového štábu do 48 hodin vrátit zpět.

Chyběl mu poslední z nejvyšších vrcholů

Blažek na pondělní tiskové konferenci na dotaz Práva řekl, že primátora bude zastupovat do středy. O místě jeho pobytu podle svých slov nemá informace. Blažek je Bémovým rivalem z loňského souboje o šéfa pražské ODS.

Podle serveru Aktuálně.cz Bém zdolává poslední z nejvyšších vrcholů všech sedmi kontinentů, který ještě nedobyl. Tím je antarktický Mount Vinson (4897 m). V Antarktidě je nyní léto, teploty zde v lednu mohou vystoupat i nad nulu. To však jen na pobřeží. Třináct kilometrů dlouhý Vinson Massif leží asi 800 kilometrů od moře.

O tom, že Bém jel na antarktickou výpravu, se spekulovalo už loňskou zimu. Ani tehdy Bém neinformoval, kam na dovolenou pojede.

Pokud by Bém nejvyšší vrchol Antarktidy dobyl, zařadil by se do elitní skupiny horolezců, kteří se mohou pyšnit zdoláním tzv. 7 summits. Šest včetně Mount Everestu jich má už za sebou.

Primátor se přáním dokončit záměr nazvaný Koruna planety netajil. „Mým snem je dokončit projekt zdolání sedmi nejvyšších vrcholů sedmi světových kontinentů,“ řekl loni.

Prahu vede Blažek

Bém se patrně na antarktickou cestu připravoval už loni v Chile, odkud se na Antarktidu vyráží. Provázel ho tam majitel cestovní kanceláře Livingstone, cestovatel a horolezec Rudolf Švaříček, který už všech sedm vrcholů zdolal.

Jeho mobilní telefon, stejně jako Bémův, není dostupný. Kde Švaříček nyní je, Právu nechtěli sdělit ani v brněnské centrále Livingstone. „Šéf se nám se svými dovolenými nesvěřuje,“ reagovala zaměstnankyně cestovní kanceláře.

Ani náznakem prý o místu Bémova pobytu neví první místopředseda ODS, pražský poslanec David Vodrážka. Béma přitom hájí. „Já sám jako starosta (Prahy 13) vím, že všechno se nemůže vědět. Má nárok na řádnou dovolenou,“ řekl Právu Vodrážka.

Bém přitom není jediný z pražských politiků, kteří tráví v zimně netradiční dovolenou. Poslanec Jiří Janeček se například v Jižní Americe účastní rallye Dakar.

Bém nečekaně odcestoval na začátku května roku 2005, tedy v době 60. výročí osvobození Prahy před nacismem, na Papuu-Novou Guineu, kde se účastnil horolezecko-antropologické expedice. Jeho straničtí kolegové mu to tehdy vyčetli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám