Hlavní obsah

Vláda souhlasila s balíčkem protikorupčních zákonů

Praha
Aktualizováno

Vláda souhlasila s balíčkem protikorupčních zákonů z dílny ministra vnitra Martina Peciny. Balíček má umožnit existenci takzvaných protikorupčních agentů a korunního svědka. Premiér Jan Fischer dříve oznámil, že hodlá soubor novel co nejdříve poslat do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Boj s korupcí si Fischerova vláda vytkla jako jednu ze svých priorit, v obecné rovině hodlají protikorupční opatření podpořit i parlamentní strany. Přesto se ve Sněmovně čeká tvrdá a slovy premiéra "vášnivá debata".

Protikorupční balíček také předpokládá rozšíření okruhu trestných činů, u kterých je možné použít policejní odposlechy. Předloha reaguje na to, že trestní zákoník zvýšil hranici pro zvlášť závažné zločiny z osmi na nejméně deset let vězení, pokud jde o horní hranici trestní sazby. Tímto posunutím vypadla řada skutkových podstat z kategorie zvlášť závažných trestných činů a není na ně už možné použít odposlechy. Pecinův balíček počítá s tím, že odposlechy by bylo možné použít u těch zločinů, kde je horní hranice trestní sazby minimálně osm let vězení.  

Institut korunního svědka by podle Pecinových představ za určitých podmínek zaručoval tomu, kdo se podílel na závažné organizované trestné činnosti, beztrestnost výměnou za klíčové svědectví. Svědek by musel vydat prospěch z trestné činnosti, nepokračovat v jejím páchání a nahradit škodu. Jeho svědectví by muselo vést k usvědčení kompliců.

Agent nemůže nabádat ke zločinu

Institut by bylo možné použít u všech zločinů s horní hranicí trestní sazby minimálně osm let vězení a u vyjmenovaných zločinů, které mají podle ministerstva vnitra vysoký korupční potenciál. Mezi ně předloha řadí pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zneužití pravomoci veřejné osoby či uplácení.

Foto: Právo

Ministr vnitra Martin Pecina na zasedání vlády

Protikorupční agent by podle návrhu mohl beztrestně "předstírat zájem podílet se na trestném činu". Podmínkou pro užití agenta by bylo, že by se osoba dopustila trestného činu i sama bez agentova přičinění.

Mně připadá toto jako populistický krok před volbami bez toho, že by se někdo korupcí zabýval jako systémem.
Mirek Topolánek

Návrh také počítá s novelizací daňového řádu. Podle nyní platné úpravy by se od 1. ledna 2011 zúžil policistům přístup k informacím z daňového řízení. Protikorupční balíček toto omezení ruší.

Topolánek: Nesystémový, umělý, diskutabilní, populismus

Vládní protikorupční balíček se ovšem nelíbí předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi. Podle něj je nesystémový, umělý a v některých ohledech diskutabilní. Novinářům řekl v pondělí v Plzni. Sdělil také názor, že se jedná o předvolební populismus.

S korunním svědkem nemá prý ODS problém, ale „agenta provokatéra“ pokládá za diskutabilního. "To ustanovení je velmi vágní a zasluhuje si daleko širší diskusi," míní šéf ODS s tím, že velkou podporu v jeho očích nezískal ani návrh zabývající se odposlechy.

"To, že se vrátí touto úpravou ta praxe bez nějakého projednání zpátky, nám připadá velmi unáhlené a v tom smyslu je celý ten protikorupční balíček spíše bublina," dodal bývalý premiér, který za své vlády užívání odposlechů omezil. ODS dle jeho slov bude chtít řádné projednání materiálu ve Sněmovně.

"Mně připadá toto jako populistický krok před volbami bez toho, že by se někdo korupcí zabýval jako systémem a nabídl systémový balíček. Toto v žádném případě systémový balíček není," uzavřel Topolánek.  

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda chce prověřit komise na velké zakázky

Vláda bude v pondělí projednávat návrh na kontrolu členů komisí, kteří rozhodují o vládních či resortních zakázkách v hodnotě nad půl miliardy. Premiér Jan...

Výběr článků

Načítám