Hlavní obsah

ON-LINE: Sníh - den čtvrtý

• Aktualizováno

Přívaly sněhu komplikují život v Česku už čtvrtým dnem. Problémy jsou především v dopravě.

Sníh komplikuje život také v Královéhradeckém krajiVideo: ČTK

 
Článek

20:18 Vykolejení tramvaje v Evropské ulici a porucha jiné tramvaje mezi náměstím I. P. Pavlova a náměstím Míru zkomplikovaly v podvečer dopravu v hlavním městě. Než byly problémy odstraněny, tvořily se kolony. V případě vykolejení tramvaje v Evropské mohla být podle mluvčího dopravního podniku Ondřeje Pečeného příčinou námraza na výhybce. U I. P. Pavlova šlo o technickou závadu tramvaje.

"Než se to vyřešilo, tak se samozřejmě tramvaje nakupily," uvedl. Nešlo prý o nic mimořádného. Nynější situace je podle něho výjimečná v tom, že kvůli přívalům sněhu je doprava pomalejší. Silnice jsou sice protažené, ale sníh brání řidičům využít celou šíři vozovky. "Takže auta víc jezdí po kolejích, a tím pádem brání tramvajím," dodal Pečený.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

19:42 Světové ceny ropy ve druhé polovině pondělního obchodování ztratily původní zisky a americká ropa sestoupila z 15měsíčního maxima blízko 84 dolarů zpět pod 83 dolarů za barel. Z vrcholů ropa klesla poté, co američtí meteorologové předpověděli zmírnění vlny mrazů, která zachvátila Spojené státy i Evropu v posledních dvou týdnech.

18:10 Se sněhem bude v Praze bojovat asi 750 úředníků magistrátních organizací. Metropole tak chce odstranit sníh z cest centrálních částí Prahy. Novinářům to na tiskové konferenci po zasedání krizového štábu hlavního města řekl náměstek primátora Rudolf Blažek. Ten zároveň slíbil, že silničáři se do rána zaměří na úklid dosud neošetřených komunikací, o které se podle vyhlášky starat nemusí, a okolí tramvajových výhybek.

17:12 Sněhová kalamita téměř učinila z dětských bobů a sáněk nedostatkové zboží. Kvůli přívalům sněhu prodej bobů i dřevěných sáněk láme rekordy a některým obchodníkům se kvůli velké poptávce výrazně ztenčily či dokonce došly zásoby. Obchodníci nyní narychlo objednávají tisíce nových bobů a sáněk, aby uspokojili vysokou poptávku. 

16:53 Sněhová kalamita, která v posledních dnech zasáhla většinu země, způsobila klientům největších domácích pojišťoven škody za desítky milionů korun. Nejvíce pojistných událostí je hlášeno na Moravě. Scénář je prý tradiční, po haváriích motoristů přijdou škody způsobené tíhou sněhu a možná i lokální záplavy. [celá zpráva]

16:20 Všechny tratě, na kterých zajišťují dopravu České dráhy, jsou v provozu. Největší zpoždění jsou mezi 30 a 60 minutami. Více než hodinová zpoždění má řada rychlíků, které na trať vyjely už dopoledne.  

15:40 Provoz dálnice D5, která byla u Plzně ve směru na Rozvadov téměř tři hodiny zcela uzavřena, byl obnoven kolem 14:30. Doprava je obnovena v plném rozsahu, řekl policista z dálničního oddělení ve Svojkovicích na Rokycansku.  

13:58 Stará vrba neunesla tíhu sněhu a spadla na pardubickém sídlišti Polabiny na dvě auta. Jedno je zcela zdemolováno.

13:56 Dopravní nehoda zastavila provoz na dálnici D5 na obchvatu Plzně směrem na Rozvadov.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nehoda na D5 na obchvatu Plzně směrem na Rozvadov

Už od rána v Opavě nejezdí trolejbusy, na trolejích je námraza, dopravní podnik se je pokoušel odmrazit, ale neúspěšně, trojele vždy znovu namrzly. Místo trolejbusů jezdí autobusy.

13:16 Na pražském Břevnově umrzl asi padesátiletýmuž. Bezdomovci v hlavním městě mohou v mrazech zdarma využít k přespání loď Hermes.

13:15 Praha začne od dvou hdin odpoledne odvážet sníh z centra do Vltavy. Chce tím zajistit lepší průjezdnost silnic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Závěje v Praze

13:12 Kamión napříč jízdními pruhy zcela uzavřel dálnici D5 na obchvatu Plzně, tři čtvrtě kilometru za tunelem Valík ve směru na Rozvadov. Poškozené vozidlo čeká na vyproštění, které potrvá nejméně do 14:30. Řidiči by měli sjet v Plzni Černicích anebo už dříve v Ejpovicích.

"Sníh padá, ale pokud řidiči přizpůsobí jízdu stavu vozovky, je dálnice bez velkých problémů průjezdná," řekl policista z dálničního oddělení ve Svojkovicích.

12:26 V Pardubicích padají pod náporem sněhu i stromy v centru města. Hasiči přednostně likvidují ty, které ohrožují obytné domy. 

Foto: Právo

Odhazování sněhu ze střech v Pardubicích

11:48 Nebýt rodičů, kteří své ratolesti ráno přenášeli po sněhem zavátých a neuklizených chodnících v Hurbanově ulici v Praze na vlastních rukou, nedostala by se řada malých dětí ani do místní školky. Sídliště v Praze 4 trápí zoufale sníh na neodklizených ulicích už více jak čtyři dny. 

11:19 Ředitelství silnic Zlínského kraje, které spravuje komunikace druhých a třetích tříd, oznámilo, že je odstraňování sněhu za uplynulý víkend přišlo už na devět miliónů korun. To je mnohem více, než úřad očekával.

11:17 V Kladně našli mrtvého 62letého muže. Zřejmě zemřel na podchlazení.

Sníh blokuje MHD Video: ČTK

11:04 Střecha jedné ze stodol v Sedlnici na Novojičínsku nevydržela dopoledne nápor sněhu a prolomila se. Podle sedlnického starosty Františka Jordánka se nikomu nic nestalo, stodola je prý po pádu ale v tak dezolátním stravu, že bude muset být zbourána.

10:55 Na dálnici D5 směrem na Rozvadov havaroval za sjezdem na Sulkov nákladní automobil. Vůz skončil mezi stromu v příkopu na boku. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.  

10:23 Sněhová kalamita dál komplikuje provoz na železnici, cestující musí počítat se zpožděním. Dvě tratě jsou uzavřené, jeden úsek je omezený. Největší problémy železničáři mají na úseku Kolín - Záboří nad Labem na hlavním železničním tahu z Prahy na Moravu. V noci se tam nejezdilo vůbec, od 7:25 se na trati projíždí alespoň po jedné koleji, ale nejdou přehazovat výhybky. Na Severní Moravě jsou uzavřené dva úseky: Javorník ve Slezsku - Velká Kraš a trať Opava východ - Ostrava-Svinov. 

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Pracovníci Českých drah odklízejí sníh z kolejí na pardubickém hlavním nádraží.

FOTO: Vondrouš Roman, ČTK

9:56 Ve Zlíně v pondělní ráno městský operační štáb odvolal kalamitní situaci. Z důvodu možné tvorby námrazy na komunikacích je však i nadále důležitá maximální opatrnost řidičů i chodců. Uzavřeny zůstávají také parky na území města, protože dochází k lámání větví. Občané by z důvodu bezpečnosti nadále neměli setrvávat pod stromy. 

9:47 Husté sněžení, dopravní nehody a místy i popadané stromy komplikují od rána dopravu v Jihočeském kraji. Krajské město České Budějovice bylo v centru ucpané, problémy měli i chodci na zasněžených chodnících, které nejsou upravené. "Do práce jsem jel asi tři čtvrtě hodiny. Normálně to zvládám za deset minut. Pomáhal jsem i sousedům, kteří se svými automobily nemohli z parkoviště vyjet. Dopravu komplikují nezkušení řidiči, kteří si neuvědomují, že to klouže a nejde na metru zabrzdit,“ svěřil se Václav Malý.

9:41 Chodníky v některých částech Pardubic pokryla téměř půlmetrová vrstva sněhu. Jen z neděle na pondělí připadlo v krajském městě více jak dvacet centimetrů sněhu. Pod sněhovou peřinou na parkovišti jen málokdo poznal vlastní automobil. Do ulic na úklid sněhu vyjela veškerá dostupná mechanizace.  

9:35 V souvislosti s množícími se žádostmi motoristů o pomoc při vyprošťování havarovaných aut, upozornili hasiči na to, že nejsou tím pravým adresátem. „Profesionální hasiči vytahování vraků aut z příkopů řeší jen v případech ohrožení života a zdraví osob. V ostatních případech je tato služba u nás nabízena jen za úplatu. Doporučujeme proto motoristům obracet se v nezávažných situacích na asistenční služby motoristů nebo na smluvní odtahové služby,“ řekl Právu mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček. 

Foto: Jiří falout, Právo

Pondělní ráno v Českých Budějovicích

9:15 Již čtvrtým dnem trápí Česko vytrvalé sněžení, které komplikuje dopravu na celém území republiky. Podle předpovědi by už mělo sněžení ustávat, bílý příkrov však kvůli dalšímu ochlazení vydrží zřejmě až do závěru ledna.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám