Hlavní obsah

Sněží už čtvrtý den, problémy na silnicích trvají

Aktualizováno

Již čtvrtým dnem trápí Česko vytrvalé sněžení, které i v pondělí po ránu komplikovalo dopravu na celém území republiky. Na Pardubicku museli silničáři například uzavřít pět úseků silnic. Podle předpovědi by už mělo sněžení ustávat, bílý příkrov však kvůli dalšímu ochlazení vydrží zřejmě až do závěru ledna.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Četa Dopravního podniku Ostrava zapojuje na tramvajové trati z Poruby do Budišovic-Zátiší elektrické vedení přerušené spadlým stromem.

Článek

V pondělí ráno sněžilo v Čechách a na Vysočině, odpoledne má sněžit už jen na jihozápadě, informovala Novinky Dagmar Honsová. Tlaková níže Daisy bude postupovat nad Černé moře, kde bude slábnout.

V úterý se začne rozšiřovat nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu, díky čemuž až do konce pracovního týdne ubude srážek. Zároveň se ale začne ochlazovat, od úterý očekávají meteorologové po ránu teploty až kolem -15 stupňů a mrznoucí mlhy. Přes den by pak teploty měly vystoupit nejvýše na -7 až -2 stupně. Oblačno až polojasno, místy slabé sněžení, hlavně na horách.

Sněhová pokrývka by neměla roztávat až do zhruba 25. ledna.

Sníh stále komplikuje dopravu

Kvůli nebezpečí polomů pod tíhou sněhu a pádu stromů na silnici uzavřeli silničáři v Pardubickém kraji v pondělí pět úseků silnic. Ze státních nelze projet silnicí I/36 z Velin do Borohrádku. Silničáři nestačí odklízet všude sníh.

Na Vysočině v noci napadlo přes deset centimetrů sněhu a stále sněží. Silnice pokrývá vrstva ujetého nebo rozbředlého sněhu. Všechny úseky jsou podle informací krajských silničářů sjízdné, ale s velkou opatrností. Na čtyřech místech v noci blokovaly dopravu spadlé stromy, nad ránem havarovala auta kolem 120. kilometru dálnice D1, v Jihlavě-Heleníně uvízl autobus.

Na silnicích na jihu Čech leží zbytky sněhu po pluhování, místy prosolená břečka. Dohlednost podle krajského dispečinku cestářů snižuje sněžení. Po ránu se stalo několik nehod, zejména na Táborsku se odstraňují stromy spadlé přes silnice.

Foto: Jiří falout, Právo

Pondělní ráno v Českých Budějovicích

FOTO: Jiří Falout, Právo

Nový sníh, který padal v noci na většině území Plzeňského kraje, zhoršuje jízdu po silnicích. Napadlo ho od jednoho do 15 centimetrů, silničářům se daří držet všechny silnice se zvýšenou opatrností sjízdné. V regionu se ve větší míře netvoří sněhové jazyky ani námrazy, silničáře zatím netrápí ani padající větve či stromy, řekli dispečeři jednotlivých správ a údržeb silnic v kraji.

Vozovky nižších tříd na Valašsku pokrývá zledovatělá vrstva ujetého sněhu od čtyř do patnácti centimetrů, místy jsou vyjeté koleje a tvoří se také ledové plotny. Silničáři proto nabádají motoristy k obezřetné jízdě. Sjízdné se zvýšenou opatrností jsou i cesty na Kroměřížsku a Zlínsku.

Všechny silnice v Ústeckém kraji jsou po víkendovém sněžení sjízdné. Na mnoha silnicích ale leží zbytky uježděného nebo rozbředlého sněhu, varuje dopravní servis Ředitelství silnic a dálnic. Silničáři řidičům doporučují na téměř celém území kraje jezdit se zvýšenou opatrností. Na některých místech regionu v současnosti sněží nebo padá déšť se sněhem.

Situace na silnicích v Libereckém kraji se přes noc uklidnila, místy však i dnes ráno sněží, a silničáři proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Všechny silnice jsou sjízdné, jen zhruba dvoukilometrová komunikace mezi Jítravou a Zdislavou na Liberecku je stále kvůli závějím neprůjezdná.

Hlavní tahy i silnice nižších tříd v Olomouckém kraji jsou sjízdné, někde ale jen se zvýšenou opatrností. V noci přestalo sněžit a vozovky prvních tříd jsou většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Ujetá sněhová vrstva leží na většině silnic nižších tříd, které se udržují inertně. Na Olomoucku je kvůli popadaným stromům uzavřená silnice třetí třídy z Vilémova do Cakova, ostatní jsou průjezdné.

V Karlovarském kraji v noci opět sněžilo. Silničářům se ale daří udržet silnice sjízdné a nikde v kraji doprava kvůli počasí nevázne. Ve vyšších polohách se však nadále tvoří sněhové jazyky. V kraji byly teploty po ránu pod nulou. Nejnižší teplota byla minus 10,6 stupně na Božím Daru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Silnice v Praze jsou po nočním sněžení sjízdné, silničáři především hlavní tahy ošetřili chemickým posypem, na komunikacích leží sněhová břečka. Se zvýšenou opatrností projedou motoristé po všech vedlejších silnicích, leží na nich vrstva uježděného sněhu. Rozbředlý nebo udusaný sníh leží i na chodnících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám