Hlavní obsah

Novela zákona má upravit zápisy do katastru, poplatky nezvyšuje

Praha

Ve sněmovně se opět nachází novela zákona, která má upravit podmínky zápisu vlastnických práv do katastru nemovitostí. Sněmovna již jednou takovouto novelu zamítla, a to především hlasy levice a lidovce Ludvíka Hovorky, kterému se nelíbilo navrhované navyšování poplatků za zápis do katastru. Nový návrh, který předložil občanský demokrat Daniel Petruška, už se zvýšením poplatků nepočítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Návrhy na vklad by se podle Petruškova návrhu měly podávat na jednotném formuláři, aby se zabránilo případným chybám. Návrh zavádí i takzvanou poznámku spornosti pro případ, že někdo zpochybní vlastníka nemovitosti zapsaného v katastru.

Nově by také mělo platit, že pokud katastrální úřad zamítne zapsat vlastníka, podá se žaloba na jeho rozhodnutí prostřednictvím úřadu. Ten ji pak bude muset nejdéle do 30 dnů podat k soudu. Toto opatření má za účel zajistit, aby katastrální úřady byly informované o podaných žalobách. Petruška v předkládací zprávě podotýká, že tato praxe fungovala od roku 1993 do roku 2002 a není z té doby znám jediný případ, kdy by katastrální úřad podanou žalobu k soudu zatajil.

Nově by také mělo být možné, aby se k návrhu na zápis přikládaly smlouvy ve slovenštině, a to bez českého překladu. Pokud navrhovanou novelu schválí parlament a podepíše prezident, měla by platit od letošního 1. července.

Když sněmovna v říjnu 2008 zamítla vládní novelu, která zápisy práv upravovala a současně navyšovala poplatky za zápis, předložila skupina poslanců ODS v čele s exministrem zemědělství Petrem Gandalovičem stejný návrh. Poté ho ale vzala zpět. "Bylo to kontroverzní téma a nechtěli jsme ho před volbami otevírat," řekl uvedl jeden z autorů a předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám