Hlavní obsah

Velké strany projely malé volby v Petrově

Právo, ČTK, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrov nad Desnou
Aktualizováno

Porážkou skončily pro kandidáty ODS a ČSSD sobotní komunální volby v Petrově nad Desnou na Šumpersku. Voliči v obci, která se po třech desetiletích osamostatnila, dali důvěru místním seskupením, nejvíce hasičům. V Čečovicích na Domažlicku v duelu místních sdružení zase prohrálo uskupení pod vedením bývalého starosty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nová zastupitelstva povládnou jen do podzimu, kdy se komunální volby budou konat v celé republice. „Předpokládám, že do konce ledna se uskuteční ustavující zasedání zastupitelstva,“ řekl Právu v neděli Vlastimil Bořuta, kterého ministerstvo vnitra ustanovilo správcem obce do doby, než si zvolí nové vedení.

V Petrově o 11 míst v zastupitelstvu bojovalo pět uskupení, žádné z nich neodešlou s prázdnou. Nejvíce hlasů - přes 29 procent - dostalo sdružení Hasiči Petrovu. Získalo tak tři mandáty, stejně jako sdružení Společně to dokážeme, které obdrželo necelou čtvrtinu hlasů. Třetí skončilo sdružení Společně pro změny se dvěma mandáty za zisk necelé pětiny hlasů.

Souboj stran dopadl lépe pro ČSSD, která získala 17 procent hlasů a dva zastupitele. ODS volilo 12 procent Petrovských a v zastupitelstvu na ni zbylo jedno křeslo. Členy této strany jsou nicméně další dva zastupitelé - Jiří a Karel Kulichovi. První z nich byl zvolen za sdružení Společně pro změny, druhý spolu s nestraníkem Jaroslavem Kulichem za formaci Společně to dokážeme.

Volit v Petrově přišlo přes 60 procent z 957 místních voličů. Vyšší volební účast měli v Čečovicích, kde hlasovalo téměř 80 procent z 58 voličů. Díky zisku tří pětin hlasů tam zvítězilo sdružení pro obec Čečovice, které obsadilo v zastupitelstvu čtyři křesla. Na sdružení bývalého starosty Josefa Hraničky tak zbyly dva mandáty.

Dílčí komunální volby nebyly letos poslední. Volit zastupitele zhruba na půl roku si půjdou obyvatelé několika obcí ještě v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám