Hlavní obsah

Stav bílého obležení trvá, unavení silničáři nestačí protahovat silnice

Aktualizováno

V České republice již třetím dnem pokračuje na mnoha místech sněhová kalamita. Sníh padal i během noci a silničáři nestačí protahovat silnice. I magistrála v Praze a D1 byly ráno z části protažené a z části projezděné pouze v jednom pruhu. Pod tíhou sněhu se lámaly na mnoha místech stromy a namrzání vedlo i k výpadkům elektřiny.

Článek

Sypače se v pražských ulicích pohybují nepřetržitě od pátečního dopoledne. "Počasí nám vůbec nepomáhá, sněžilo opět celou noc," řekl tiskový mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek. Osazenstvo sypačů pracuje na směny, metaři, kteří uklízejí chodníky, nastupují do práce v 06:00. Situaci oproti sobotě podle Mrázka trošku usnadňuje fakt, že napadlo o něco méně sněhu.  

Na vedlejší silnice se vzhledem k rozsahu a vydatnosti sněžení nejen v Praze často nedostává. Především řidiči musí proto dávat pozor na vyježděné koleje a podkluzující kola, která mění auta v mírně plující čluny na "bílých tocích", v něž se změnila většina komunikací.

"Na silnicích v celém Moravskoslezském kraji se dokonce tvoří kvůli mrznoucímu dešti ledovka. Na Třebíčsku a Žďársku se navíc vyskytují mlhy. Všechny silnice jsou sjízdné," řekl ČTK dispečer Krajské správy a údržby silnic Jiří Havel.

V souvislosti s množícími se žádostmi motoristů o pomoc při vyprošťování havarovaných aut, upozornili hasiči na to, že nejsou tím pravým adresátem.

„Profesionální hasiči vytahování vraků aut z příkopů řeší jen v případech ohrožení života a zdraví osob. V ostatních případech je tato služba u nás nabízena jen za úplatu. Doporučujeme proto motoristům obracet se v nezávažných situacích na asistenční služby motoristů nebo na smluvní odtahové služby,“ řekl Právu mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Ministerstvo vnitra eviduje 620 až 630 zásahů kvůli kalamitním stavům, což je trojnásobek běžného stavu. „Kalamita nedosáhla takové úrovně, aby o tom musela jednat bezpečnostní rada státu,“ uvedl na ČT ministr Martin Pecina.

Tisíce lidí zůstaly bez elektřiny

V Jihomoravském a Zlínském kraji je kvůli mrazům již několik tisíc lidí bez elektřiny. V neděli nově vypadl proud na Otrokovicku, řekla mluvčí energetické společnosti E.ON Božena Herodesová. První výpadky kvůli mrazům a počasí začaly již v pátek, v sobotu byla bez proudu zhruba tisícovka domácností.

"Dnes nově vypadla linka mezi Otrokovicemi a Nezamyslicemi, opět kvůli mrazu. Vodiče byly prohnuty pod tíhou námrazy až ke stromům," podotkla mluvčí. Firma registruje asi 20 poruch na vedení vysokého napětí a 200 trafostanic bez proudu. Bez proudu jsou tak zejména oblasti na jihovýchod od Brna, na Židlochovicku, Hustopečsku, Kyjovsku, Břeclavsku, Kroměřížsku a také mezi brněnskou Líšní a Slavkovem.

"Technici jsou stále v terénu, ale pořád vznikají nové poruchy, neboť prší a vodiče stále namrzají," dodala. K některým domácnostem tak již byly dodávky obnoveny, další se ale zase ocitly bez proudu.

Kdy by mohly být dodávky obnoveny kompletně, to se podle mluvčí těžko odhaduje, záleží to především na počasí. "Situace se nezhoršuje, ale ani nezlepšuje. Budeme se snažit během dneška vše spravit, ale možná vzniknou nové poruchy, které se potáhnou do zítřka," uvedla. Například na Kroměřížsku u Chropyně má firma tři přelomené sloupy elektrického vedení. "To se asi dnes nespraví, to je těžká práce," míní.

Výpadky na železnici

Na hlavním železničním tahu na Slovensko v úseku mezi Čadcou a Mosty u Jablunkova je minimálně na čtyři až pět hodin přerušen provoz. Kvůli sněhové kalamitě popadaly stromy na trolej a osobní vlak uvízl v závěji.

„Na trolejové vedení popadaly stromy a poškodily ho,“ řekla Právu regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová s tím, že předpokládá uzavření trati minimálně do 13 hodin.

Všechny ostatní trati v Česku jsou podle mluvčí Českých drah sjízdné. V některých uzlových bodech, konkrétně v Pardubicích, Kolíně, Hradci Králové a Přerově, se ale mohou objevit problémy s namrzajícími nebo zapadanými výhybkami. 

Vyplnily se i předpovědi meteorologů o tvorbě sněhových závějí, pod jejichž tíhou praskají místy stromy a někde nevydržely nápor také střechy. 

Meteorologové slibují sněžení až do pondělka

Podle předpovědí má být zataženo, sněžení, na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku ještě ráno a dopoledne místy déšť se sněhem nebo mrznoucí déšť. Nejvyšší teploty -4 až 0 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku 0 až +3 stupně Celsia, v 1000 m na horách kolem -4 stupně Celsia, v Beskydech kolem 0 stupňů Celsia. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severozápadní.

Místy, zejména v Čechách, očekávají meteorologové vydatnější sněžení. Na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku se ještě ráno a dopoledne bude místy tvořit ledovka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám