Hlavní obsah

Meteorologové varují: Závěje v neděli narostou a na silnicích bude ledovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytrvalé sněžení neustane ani v neděli a z varování Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že kalamitní stav se na mnoha místech protáhne až do pondělí. Do neděle může napadnout pět až 30 centimetrů sněhu a místy i více, protože sněžit má až do nedělní půlnoci. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku budou srážky smíšené a mrznoucí.

Článek

"Lidé by proto měli počítat s nebezpečím ledovky, závějí a sněhových jazyků," upozorňuje zpráva ČHMÚ.  Sníh by měl přitom vydržet až téměř do konce ledna, protože teploty se budou podle dlouhodobé předpovědi pohybovat pod bodem mrazu.

Výstraha na tvorbu závějí platí od sobotních 11:00 do nedělního poledne pro vyšší polohy Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje.

S tvorbou náledí by měli počítat až do nedělních 06:00 obyvatelé Pardubického, Královéhradeckého kraje a Vysočiny a do pondělních 11:00 lidé v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na většině území, včetně Prahy, se pak do nedělního poledne mohou tvořit sněhové jazyky. Sněžit by přitom mělo podle meteorologů až do nedělní půlnoci.

Hydrometeorologové v této souvislosti radí řidičům, aby sledovali zpravodajství Zelené vlny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám