Hlavní obsah

Extrémistická Dělnická strana neporušila zákony, tvrdí Vandas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dělnická strana (DS) prý nikdy neporušila ústavu ani české zákony, a proto neexistují důvody pro její zrušení. Na tiskové konferenci po sobotní celostátní poradě strany to prohlásil její předseda Tomáš Vandas. Proces o zrušení DS u Nejvyššího správního soudu (NSS), který v pondělí začne, je podle něj jen snahou zastavit růst popularity strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas

Článek

"My jsme se nikdy žádným způsobem neprovinili zákonům České republiky. A koneckonců, i při loňském jednání Nejvyššího správního soudu to bylo konstatováno," prohlásil Vandas. Tehdy se ministerstvo vnitra pokusilo DS zakázat, ale u NSS neuspělo.

Vandas také bagatelizoval materiály, kterými vláda podkládá svůj návrh na zrušení DS. "To je takový soupis chronologických událostí. Já myslím, že bychom to mohli využít i do našeho archivu," řekl. "To nejsou žádné důkazy, které by opravňovaly soud k tomu, aby nás zakázal," dodal.

Spojování různých kauz s DS je podle Vandase nepodloženou spekulací. Odmítl také spojitost mezi DS a neonacistickým Národním odporem. "Ať mi někdo řekne, co to ten odpor je, kdo ho představuje, jaká je smlouva o spolupráci, kdo ji viděl. Nikdo nic takového neviděl," prohlásil Vandas. Národní odpor je podle něj jen virtuálním internetovým projektem a on prý neví, o čem je řeč.

Krajně pravicová Dělnická strana podle vládního návrhu cíleně vyvolává napětí ve společnosti, soustavně uráží menšiny a bezprostředně ohrožuje demokracii. Její rozpuštění je podle vlády nezbytné i přesto, že strana zatím nemá velkou voličskou podporu. Vládní návrh podrobně rozebírá činnost strany, popisuje její akce i kariéry a veřejné projevy jejích členů a představitelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám