Hlavní obsah

Škromach: Protideficitní návrh ODS je fašizující

– Praha
Právo, rsk

Za fašizující označil ve čtvrtek v Českém rozhlasu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nový návrh ODS na boj proti zadlužování státu – občanští demokraté totiž chtějí prosadit ústavní zákon, jenž by snížil platy ministrům i poslancům v případě, že podpoří další zvyšování schodku státního rozpočtu.

Foto: Michaela Říhová, Novinky

Zdeněk Škromach (ČSSD)

Článek

Podle něj by taková legislativa znemožňovala stranám realizovat svůj program. „V tom případě by musel přijít o plat každý, kdo navrhne jakékoli snížení daní, protože ten dopad je naprosto fatální v tom, že snižuje příjmy veřejných rozpočtů,“ uvedl Škromach.

„Myslím si, že je to jeden z takových těch až fašizujících prvků, který se snaží vlastně totalitními způsoby vnutit politickou vůli jedné nebo několika stran,“ dodal.

Již tak vysokému deficitu by dále mohly přitížit žádosti firem i státních orgánů na vrácení plateb za sociální pojištění za půl roku, jak to umožnila chyba v zákoně. Jak již Právo informovalo například Karlovarský kraj a řada měst chce po státu zpět peníze.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek proto včera vyzval představitele zvolené za ČSSD, aby nežádali vrácení pojistného. „Vyzývám předsedy ostatních politických stran, aby se s podobným apelem obrátili na představitele samosprávy, kteří jsou zvoleni za jejich strany,“ uvedl v tiskové zprávě.

Paroubek požadavky od starostů a primátorů ODS považuje za absurdní, jelikož to prý byl exministr Petr Nečas, který mohl za chybu v zákoně. Nečas toto obvinění odmítl, podle něj za mezeru naopak může ČSSD, která kvapně schvalovala zákony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám