Hlavní obsah

Poslanců se na úvod roku sešlo tak málo, že ani nemohli hlasovat

Právo, Novinky, ČTK, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Fiaskem skončilo letošní první jednání poslanců. Ke svému zasedání se měl sejít organizační výbor Sněmovny, nicméně schůze nemohla být ani zahájena, neboť se nedostavil dostatečný počet zákonodárců. Předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi tak nezbylo, než jednání o týden odložit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček

Článek

Aby byl výbor usnášeníschopný, je nutná přítomnost alespoň sedmi členů z 18. Na čtvrteční jednání však dorazila pouze šestice poslanců. Ti, kteří nedorazili, se navíc dle Vlčka ani neomluvili.

Přesto jim za absenci žádný postih nehrozí. Současné zákony to totiž neumožňují. "Jaká sankce? To mám připraveno až v novele zákona o odměňování a pokusím se to prosadit. Pokud by platila už dnes, tak poslanci, který se nedostaví dvakrát na jednání, se krátí plat," řekl Vlček. Za dvě absence by poslanec přišel o 30 procent platu.

Na jednání přišli:
místopředsedové komory Vojtěch Filip (KSČM), Jan Kasal (KDU-ČSL) a Lucie Talmanová (ODS), za klub zelených pak Kateřina Jacques a řady ODS posílil ještě Michal Doktor.
Stačilo, aby přišel jeden z absentérů:
soc. dem. členové výboru Jiří Paroubek, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka, Hana Orgoníková, Zdeněk Škromach a Cyril Zapletal. Za ODS Jan Bürgemeister, Petr Tluchoř, Jan Vidím, Libor Ježek a Miroslava Němcová. Nedorazil ani šéf klubu KSČM Pavel Kováčik.

Vlčkova novela je už hotová. Do 20. ledna by se k ní měly vyjádřit poslanecké kluby. Vlček v úterý uvedl, že vyjádření žádné politické strany zatím nedostal. Novela má kromě srážek z poslaneckých platů zavést také změny v danění náhrad. Dále by poslanci přišli i o veřejnou dopravu zdarma.

Všechno se stihne i tak, uklidňuje Vlček

Poslanci měli rozhodovat o programu příští schůze Sněmovny, která začne 26. ledna, a o některých zahraničních cestách. K těmto tématům se budou moci vrátit nejdříve za týden.

"Toto prodlení neznamená nic, protože příští schůze organizačního výboru může v klidu pozvánku schválit," řekl Vlček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám