Hlavní obsah

Rozvod manželů Topolánkových posunut o týden

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, luk, jim

Rozvod manželů Mirka a Pavly Topolánkových nezačne u Obvodního soudu pro Prahu 6 v původně plánovaném termínu, kterým bylo pondělí 11. ledna. Soudkyně stání odročila o týden. Právu to potvrdila mluvčí soudu. Termín, který ještě ve čtvrtek po poledni platil, byl změněn z důvodu, že jeden z advokátů se nemůže dostavit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

K jednání, které se nově koná o týden později, by se měli dostavit oba manželé. Sice bylo mezi nimi dosaženo dohody o výchově dětí, ale podle informací Práva nemají uzavřenu předběžnou dohodu o rozdělení majetku. Soud tak chce vyslechnout oba manžele.

Podle informací Práva byl podán návrh, aby se jednání konalo s vyloučením veřejnosti, ale soud o tom zatím nerozhodl. Verdikt by mohl padnout už při prvním stání. 

Dnes po poledni k termínu 11. ledna místopředsedkyně a mluvčí soudu Zuzana Barochová uvedla:"Samozřejmě nemáme zaručeno, že opravdu proběhne. Je to tak nařízeno, ale může se stát cokoli.“ A stalo se, odpoledne byl termín posunut.

Posunutí potvrdila mluvčí soudu

Mluvčí soudu odpoledne Právu nakonec potvrdila, že stání bude odloženo o týden, tedy na pondělí 18. ledna, protože se nemůže dostavit jeden z advokátů. Potvrdila také, že byl podán návrh, aby se jednání konalo s vyloučením veřejnosti. „Zda-li tomu soudkyně vyhoví, je samozřejmě jiná věc,“ uvedla Barochová.  

Právo již na začátku prosince informovalo, že žádost o rozvod předsedy ODS Mirka Topolánka a jeho ženy Pavly leží u soudu.

Topolánek, který opustil manželku kvůli místopředsedkyni Sněmovny Lucii Talmanové (ODS), už v listopadu naznačil, že se rozvod blíží.

Ke svému soužití s manželkou tehdy poznamenal: "Měl jsem strašně krásný vztah se svojí ženou, dnes máme částečně mezi sebou poměry vyřešeny, ten proces probíhá.“ Topolánková ještě na jaře rozvod odmítala a spekulovalo se, že za tím jsou nevyřešené majetkové otázky. 

Podle zákona je pro rychlost řízení důležitá shoda na majetkovém vypořádání a zejména o nezletilých dětech. Ty jsou však již odrostlé, proto by Topolánkovi mohli být rozvedeni ještě před květnovými volbami do Sněmovny a soc. dem. by ztratila jeden z terčů pro osobní útoky na šéfa ODS. Zatím občas poukazuje na Topolánkovy neuspořádané rodinné poměry.

Topolánkovy rodinné poměry

S manželkou Pavlou se Mirek Topolánek oženil roku 1979 ještě během společných studií na VUT. Topolánek tvrdí, že mu pomohla školu dokončit, údajně mu také pod hrozbou rozvodu zakázala vstup do KSČ. Mají spolu tři děti: Petru (1979), Janu (1983) a Tomáše (1992).

Po třiceti letech manželství podle ČTK Topolánek požádal o rozvod. V lednu 2007 se přiznal ke vztahu se svou kolegyní ze Sněmovny Lucií Talmanovou, v červenci téhož roku se jim narodil syn Nicolas. Jejich poměr vyšel najevo už v červnu 2006, kdy se v bulvárním tisku objevila usvědčující fotografie.

Zhruba tou dobou Pavla Topolánková kandidovala do Senátu za konkurenční stranu Jany Bobošíkové Politika 21, ale neuspěla. O své partnerce Talmanové se koncem roku 2009 na své oficiální stránce na facebooku zmiňuje již jako o své snoubence.

V souvislosti se svým blížícím se rozvodem s manželkou Pavlou před časem Topolánek požádal o citlivý přístup. "Každý má přeci právo, aby tato pro něho citlivá osobní záležitost proběhla v klidu a v soukromí," uvedl. Slíbil také, že až bude rozvedený, poskytne médiím všechny potřebné informace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám