Hlavní obsah

Vláda chce prověřit komise na velké zakázky

Právo, Novinky, ČTK, jim, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda bude v pondělí projednávat návrh na kontrolu členů komisí, kteří rozhodují o vládních či resortních zakázkách v hodnotě nad půl miliardy. Premiér Jan Fischer to uvedl po setkání s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou, který tento krok jednoznačně podpořil. Návrh před časem slíbil připravit ministr vnitra Martin Pecina. Oba politici hovořili i o dalších tématech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda se s premiérem Janem Fischerem shodl na prověrkách výběrových komisí.

Článek

V rámci opatření by měl Národní bezpečnostní úřad prověřit majetek všech členů těchto komisí. Podle Fischera se to ovšem nemusí zamlouvat všem ministrům.

"Návrh projednáme v pondělí na zasedání vlády. Bude kolem toho tvrdá debata,“ dodal Fischer. 

Svoboda si od prověrek slibuje, že se ukáží pochybnosti u zadávání některých drahých zakázek, které by se pak musely zrušit. Spekulace se rojí například kolem stomiliardového tendru na odstraňování ekologických škod.

Návrh na zrušení tendru je samostatnou kapitolou v lidoveckém tzv. vánočním dárku pro ministra financí Eduarda Janotu, který má pomoci zemi z rozpočtové krize. Zavedení přísných opatření má podle KDU-ČSL zabránit miliardovým únikům ze státní kasy. Navíc počítá s navýšením daně z hazardu.

Balíček zavádí "agenta provokatéra" i korunního svědka

Svůj protikorupční balíček má také vláda, který se s lidoveckými návrhy občas překrývá. Návrh zákona o protikorupčních opatřeních počítá s možným přerušením a následným zastavením stíhání obviněného, který by mimo jiné pomohl s objasněním organizované kriminality. Balíček také upravuje institut takzvaného protikorupčního agenta a vymezuje podmínky, za jakých by bylo možné "předstírat zájem podílet se na trestném činu".

Po pondělní diskusi vláda nepodpořila lidovecký návrh na zavedení protikorupčního agenta s tím, že přinese vlastní návrh. Svoboda na tiskové konferenci uvedl, že nezáleží na tom, kdo návrh přinese. Poznamenal pouze, že ten lidovecký už ve Sněmovně leží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám