Hlavní obsah

Pacienti doplácejí na léky víc než loni

Právo, Václav Pergl

Lidé v lékárnách jsou překvapeni. Na mnoho léků totiž doplácejí od Nového roku víc než loni. Důvodem je zejména snížení úhrad za léky od zdravotních pojišťoven v průměru o sedm procent. Rozdíl ceny tak musí v doplatku u řady léků zaplatit pacienti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ministerstvo zdravotnictví totiž předpokládalo, že farmaceutické firmy sníží ceny dodávaných léků., aby se do úhrady od pojišťoven vešly.

To se ale nestalo a některé léky výrobci před koncem roku dokonce zdražily. Od nového roku se navíc u všech léků zvýšila o jeden procentní bod i daň z přidané hodnoty.

Doplatky v lékárnách neovlivnil ani slib ministerstva zdravotnictví, že se od ledna sníží maximální ceny léků v průměru o sedm procent. Podle odborníků se v Česku téměř žádné léky za maximální cenu neprodávají a v důsledku konkurence jsou nižší.

Rozdíly i několik set korun

Pro neinformované a nemajetné pacienty mohou být v některých případech rozdíly mezi cenami léků v lékárnách i likvidační. Zvláště u specifických léků.

„Nebýt jedné vstřícné lékárnice na Vinohradech, tak jsem za deset fraxiparinových injekcí 0,6 ml vyhodil 800 korun. Tolik jsem za ně měl doplatit v centru Prahy. Lékárnice mi však poradila, ať jedu do nějaké nemocniční lékárny. A v Motole jsem za injekce zaplatil jen poplatek za recept,“ řekl Právu z konkrétní zkušenosti jeden z pacientů, dlouhodobě užívající léky na ředění krve.

Doplatek se nedá zjistit

Chcete vědět, kolik váš lék od nového roku stojí nebo kolik na něj připlatíte? Nikde nemáte šanci to zjistit. Jedině snad tak, že si zavoláte do konkrétní lékárny, kde si lék chcete vyzvednout.

„Ale ani to ještě nemusí stoprocentně platit,“ řekl Právu v úterý Stanislav Havlíček, prezident České lékárnické komory. Vysvětlil, že lékárník sdělí pacientovi po telefonu, kolik u daného léku pacient doplatí, ale protože ho momentálně nemá na skladě a musí ho pacientovi objednat, může se stát, že lék, když do lékárny přijde, může mít doplatek jiný. „Lidem se to vysvětlit nedá, protože to snad ani vysvětlitelné není,“ stěžuje si Havlíček.

A co pacientům doporučuje? „Tlačit na poslance, aby schválili systém cenotvorby léků jednodušší a předvídatelný, takový, aby byl ve všech lékárnách doplatek na konkrétní lék stejný alespoň po dobu jednoho roku..“

Podle jeho slov, ale i slov představitelů Grémia majitelů lékáren, má Česko snad vůbec nejkomplikovanější systém cenotvorby léků v celé Evropské unii, ba dokonce na světě. Doplatky se totiž mění nejen u jednotlivých léků a jejich dodávek, ale také i podle počtu balení. A pacient tak skutečně nemá šanci předem se dozvědět, kolik doplatí.

Prezident lékárníků Havlíček k tomu dodává, že například u přípravku Lantus, což je jeden z dražších inzulínů nezbytný pro diabetiky, pacient doplatí o 113 Kč víc. A to proto, že jde o starou (loňskou) zásobu. Až přijde nová dodávka, vyrobená již v letošním roce, může být doplatek nižší.

Chtějí pevné ceny

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že v průběhu ledna se vše vytříbí a ceny léků a doplatků se ustálí.

Představitelé lékárnické komory i Grémium majitelů lékáren dlouhodobě usilují o zavedení pevných cen a stejných doplatků na léky ve všech lékárnách na území ČR. Pak by tento zmatek, který každoročně na začátku roku je odpadl a pacient by měl jistotu, že stejný lék se stejnou cenou i úhradou od pojišťovny dostane ve všech lékárnách. Nemusel by tak lítat od jedné k druhé, aby si vybral pro něj nejnižší doplatek.

Podle průzkumu agentury Factum Invenio si zavedení jednoduché cenotvorby léčiv přeje i 80 procent pacientů. Lékárníci doufají, že nový Parlament, který vzejde z voleb konečně v lékové politice udělá pořádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám