Hlavní obsah

Skoro polovinu bodů dostali řidiči za rychlost

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za přestupky zařazené do bodového hodnocení má v Česku na svém kontě nějaký ten bod přes 660 000 řidičů. Přitom 41,4 procenta všech bodů dostali motoristé za překročení povolené rychlosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Městským strážníkům se přesto nelíbí, že zákon jim od loňského 1. ledna povoluje měřit rychlost jenom na úsecích označených dopravními značkami Začátek a Konec měření rychlosti. Tyto značky jsou podle strážníků zbytečné.

„Povinnost používat zmíněné značky je legislativní zmetek, degradující naši práci. Řidiči na začátku úseku zpomalí a za značkou znovu zrychlí. Jsme jim jen pro smích,“ prohlásil na nedávném společném jednání šéfů policií statutárních měst ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

Ministerstvo dopravy změnu nechystá

Strážníci argumentují i tím, že se jim tyto značky o rozměrech 100 krát 150 centimetrů s betonovým stojanem o váze 75 kilogramů nevejdou do aut.

Na otázku Práva, zda tedy ministerstvo dopravy (MD) nechystá změnu zákona, aby se vše vrátilo do časů, kdy strážníci mohli měřit ve svých obcích kdekoli, odpověděl včera mluvčí MD Karel Hanzelka: „Problémů, o nichž městské policie mluví, jsme si vědomi. Změnu legislativy přesto iniciovat nebudeme. Musíme se soustředit na věci, které jsou pro motoristy důležitější.“

Konkrétně jde o velkou novelu zákona č. 361 o provozu na pozemních komunikacích, jež už řadu měsíců čeká ve Sněmovně na schválení. Přitom má přinést výrazné změny do bodového systému i pravidel silničního provozu.

„Ve druhém čtení by Sněmovna měla tuto novelu projednat na své schůzi, která začne 26. ledna. Nevylučuji, že některý z poslanců vystoupí i s pozměňovacím návrhem týkajícím se měření rychlosti. Naše ministerstvo by nebylo proti,“ uvedl Hanzelka.

Body možná pouze za nejtěžší přestupky

Na druhé čtení ve Sněmovně čeká i návrh skupiny poslanců ODS, aby body byly udělovány pouze za přestupky nejvíce ohrožující životy lidí.

„Bodový systém, jenž byl v ČR zaveden 1. července 2006, zbytečně šikanuje řidiče. Body by proto měly zůstat jenom za jízdu na červenou, vjezd do jednosměrky, řízení pod vlivem alkoholu a za překročení rychlostního limitu o více než 20 kilometrů v hodině. Za všechno ostatní jsou bodové sankce zbytečné, stačí peněžitá pokuta,“ tvrdí jeden z předkladatelů, poslanec David Šeich (ODS).

Kdyby návrh poslanců ODS prošel, neukázněným řidičům by se ulevilo. Za mírné překročení rychlosti by je sice čekala pokuta, ale jejich bodové konto by to nezatížilo. V obcích by ovšem zřejmě ještě přibylo mrtvých a zraněných chodců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám