Hlavní obsah

Úplatná policistka, které dal Klaus milost, měla údajně psychické problémy

Právo, Patrik Biskup, Naďa Adamičková, Marie Königová
Karlovy Vary

Důvody, pro které prezident republiky Václav Klaus prominul bývalé policistce z Karlových Varů dvouletý trest za korupci, budí pochybnosti. Jak Právo ve středu informovalo, prezidentskou milost dostala Radka Kadlecová s přihlédnutím k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště a s ohledem k jejímu zdravotnímu stavu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová

Článek

„Žádné záruky jsem za ni nedával. Jsem rozzlobený z toho, jak to Pražský hrad prezentuje. Lidé mě teď napadají, že podporuji korupci,“ prohlásil ve středu starosta Chyše na Karlovarsku Miroslav Dorňák.

Zopakoval, že do žádosti o milost, se kterou na vedení města přišel místní podnikatel a strýc Kadlecové, napsal vyjádření, kde pouze popsal její rodinné poměry, jak vyrůstala a jaký je současný stav. „Více méně jsem to nechal na panu prezidentovi, aby posoudil, zda je možné dát jí milost,“ prohlásil Dorňák.

Psychické problémy

Nejasnosti panují i kolem druhého z důvodů, kterým je údajně chatrné zdraví devětadvacetileté Kadlecové. O žádných zdravotních komplikacích ale u soudu nemluvila a ani předseda senátu nic takového ze spisu nekonstatoval. Až když ji soud vyzval k nástupu do výkonu trestu, požádala si o odklad ze zdravotních důvodů. „Odklad jsme jí povolili a nástup do vězení posunuli o dva měsíce. V té době přišla prezidentská milost,“ uvedl karlovarský soudce Tomáš Mahr s tím, že konkrétnější být nemůže s ohledem na to, že jde o informace, které nejsou veřejné.

Právu se z jiného zdroje podařilo zjistit, že důvodem prodloužení lhůty k nástupu do výkonu trestu měly být psychické problémy odsouzené ženy.

Se zajišťováním podkladů k žádosti o prezidentskou milost pomáhal Kadlecové významný karlovarský obchodník Alfréd Fajkoš, který má širokou škálu podnikatelských aktivit od směnárenské činnosti přes zemědělství až po provozování čerpacích stanic. O prezidentské milosti pro Kadlecovou ale odmítl hovořit. „To nejsou věci, o kterých bych se s vámi měl bavit,“ řekl a zavěsil telefon.

Policistka se podle soudu nechala uplácet cizinci za zvýhodnění při vyřizování agendy spojené s povolováním pobytů v ČR. Odměnu bokem brala jak na pracovišti, tak i mimo ně. „Braní úplatků povýšila na svoji živnost. Jedině nepodmíněný trest splňuje generální prevenci,“ prohlásil loni v dubnu při odůvodnění rozsudku krajský soudce Pravoslav Polák.

I prezident se může mýlit

Loňský rok byl z hlediska počtu udělených milostí prezidentem Václavem Klausem rekordní. Jen při příležitosti listopadových událostí udělil 43 milostí, což je přibližně tolik, kolik každoročně omilostnil dva roky předcházející. V roce 2008 se daru svobody z rukou hlavy státu dostalo 48 osobám, rok před tím potěšil Klaus 55 lidí.

Jak Právu sdělil mluvčí prezidenta Radim Ochvat, loni přitom došlo na Hrad 2627 nových žádostí. O tom, jak prezident rozhoduje o milostech, se lidé mohou jen dohadovat. Z ústavy a ze zákona je to jeho výsostné právo.

Sám Klaus na hradních stránkách ale už před dvěma roky napsal: „I u prezidenta nemůže jít o nic jiného, než o ,subjektivní vnímání a svědomí‘. Nemohu zaručit, že je v případě deseti tisíc žádostí o milost v každém případě – a zdůrazňuji, že stejnou chybou je špatné udělení milosti, jako špatné neudělení milosti – mé subjektivní vnímání vždy dokonalé,“ připustil prezident.

Co se týče udělení milosti Kadlecové, uvedl na dotaz Práva mluvčí prezidenta Radim Ochvat, že Klaus přihlédl především „k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště. Na tom trváme“.

Reklama

Výběr článků

Načítám