Hlavní obsah

Topolánek a Klaus se dohodli, že budou bránit prohlubování deficitu

– Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek po obědě s prezidentem Václavem Klausem ve středu na Hradě uvedl, že se s prezidentem i premiérem Janem Fischerem shoduje na potřebě využít všech prostředků, aby se neprohloubil deficit rozpočtu. ODS podle jeho slov už formuje novou nezávislou skupinu odborníků, která po vzoru NERV bude situaci vyhodnocovat a nabízet řešení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus pozval na pracovní oběd expremiéra Mirka Topolánka.

Článek

"ODS, pan prezident i pan premiér mají naprosto shodný názor využít všech dostupných prostředků pro to, aby se deficit neprohluboval," zdůraznil Topolánek. Platí to podle něj i pro návrhy na zachování mateřské v loňské výši, návrh na letošní vyplacení mimořádného důchodu ve výši 2400 Kč a další, které bude projednávat lednová schůze Sněmovny.

"Jasně se ukáže, a je to i dobře před volbami, kdo na které straně stojí. Kdo stojí na straně odpovědnosti, kdo na straně populismu," poznamenal.

"ODS nyní tvoří podobně nezávislou odbornou skupinu jako NERV (Národní ekonomická rada vlády), která má za úkol odstranit největší hrozby, kterými jsou ohrožení stability státního rozpočtu a jeho snížení,“ sdělil na tiskové konferenci novinářům někdejší premiér, pod jehož vedením měl NERV řešit otázky hospodářské krize. Připustil, že skupina nebude na rozdíl od NERV zcela nestranná, nebude v ní však žádný člen ODS. 

Termín voleb závisí na prezidentovi

Oba státníci při pracovním obědě projednali také termín voleb. Prezident již dříve ohlásil, že hodlá stanovit datum konání sněmovních voleb na poslední možný termín, a to 28. až 29. května. Topolánek řekl, že ODS bude tlačit na předchozí datum 21. až 22. května, aby volební období této Sněmovny bylo co nejkratší. Konečné slovo nicméně nechává na prezidentovi.

Topolánek dospěl ke shodě s Klausem po dlouhé době vzájemných kritických přestřelek, odcházel od Klause v očividně dobré náladě a s poslední prezidentovou knihou "Kde začíná zítřek“ coby darem v ruce. Sám prý prezidentovi nic nedal. "Rád si ji přečtu. Já jsem v poslední době neměl čas na psaní knih, ale jakmile něco napíšu, rád mu to daruji,“ uzavřel s humorem konferenci předseda ODS. 

Reklama

Výběr článků

Načítám