Hlavní obsah

Policie hodlá nízkou hladinu alkoholu za volantem tolerovat

Policie se obává, že kvůli novému nařízení o plošných dechových zkouškách na alkohol bude mít plné ruce práce s papírováním. Proto by ráda zavedla tolerovatelnou hladinu alkoholu. Jenže jednoduchým nařízením nelze obejít zákon, který žádný alkohol za volantem nepřipouští. Pomoci by proto mohla nenápadná klička opřená o odborný posudek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Píše o tom středeční vydání Lidových novin. Šéf dopravní policie Leoš Tržil, který nařídil dechové zkoušky při všech silničních kontrolách, řekl, že měnit současný zákon tak, aby toleroval minimální hladinu alkoholu, "by nebylo dobré“. "Budeme ale hledat jakékoli jiné řešení tohoto problému," sdělil deníku Tržil.

Prozradil také, že koncem ledna už bude mít policie k dispozici první výsledky častějších kontrol na alkohol, podle nichž hodlá zjistit, jaký podíl tvoří případy s malým množstvím alkoholu do 0,24 promile.

To je právě hladina, na niž by se tolerance mohla vztahovat. Podle listu lze zhruba takovou hodnotu v krvi naměřit u dospělého muže asi půl hodiny po vypití jednoho desetistupňového piva. "Musíme mít představu, kolik takových případů vůbec je. Teprve potom bychom začali řešit nějaká konkrétní opatření," doplnil Tržil.

"Šalamounské řešení"

Vzhledem k jasnému znění zákona by však nestačil k toleranci ani interní pokyn hlídkám, uvedl deník. Policie tak podle LN "připravuje šalamounské řešení" - pomoci by jí měl Český metrologický institut, který testuje přístroje na měření alkoholu. Mohl by uvést, že naměřená hodnota pod 0,24 promile není průkazná. Pak by teprve mohl následovat zmíněný pokyn dopravním policistům.

Podle deníku přivedl policii k úvahám o toleranci malého množství alkoholu strach ze zbytečného papírování a vyšších výdajů. Policisté nechtějí nic jiného než to, co už několik měsíců platí pro přestupkové odbory na úřadech, ty už dnes takhle nízká překročení zákazu alkoholu odkládají, pokud se člověk nepřizná, že před jízdou pil, píše deník. Práce policie, která musí ze zákona vyřídit jakýkoli případ řidiče s alkoholem, je tak podle listu v takových případech zbytečná.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám