Hlavní obsah

Havel jde na čínské velvyslanectví podpořit čínského disidenta

Praha

Bývalý prezident Václav Havel, biskup Václav Malý a herec Pavel Landovský přijdou dopoledne na čínské velvyslanectví, aby se pokusili předat protest proti uvěznění čínského obhájce lidských práv Liou Sia-paa. Informovala o tom Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Článek

Podporu čínskému disidentovi vyjádřilo v těchto dnech více než 50 signatářů a příznivců Charty 77. Připojili se tak k otevřenému dopisu, který na konci loňského roku poslal čínské vládě Český helsinský výbor.

Liou Sia-pao byl v prosinci odsouzen k jedenáctiletému vězení za údajné podvracení státu. Verdikt čínského soudu už odsoudila EU, hluboké znepokojení vyjádřila i Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová.

Český helsinský výbor se v otevřeném dopise čínské vládě odvolává na Všeobecnou deklaraci lidských práv a připomíná, že Čína pro její přijetí hlasovala jako jeden z prvních členských států OSN už 10. prosince 1948. "Obracíme se na vlády ostatních států, sdružených v OSN, aby ČLR tento její morální závazek připomněly," píše se v dokumentu.

K otevřenému dopisu vládě ČLR se připojilo přes 50 signatářů a příznivců Charty 77, kromě Havla například i Pavel Rychetský, Petr Pithart, Věra Roubalová, Jiří Gruntorád, Václav Trojan, Libuše Šilhánová či Petr Uhl.

Odsouzený disident je spoluautorem Charty 08, která se inspirovala někdejší iniciativou československých disidentů Charta 77. Liou Sia-pao před soudem přiznal, že patří k iniciátorům manifestu. Dodal ale, že tím neporušil žádné zákony. K rozsudku vynesenému 25. prosince se podle médií nemohl vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám