Hlavní obsah

Zkorumpovanou policistku zachránil před vězením prezident Klaus

Právo, Patrik Biskup
Praha

"Braní úplatku povýšila na svoji živnost. Jedině nepodmíněný trest splňuje generální prevenci," zdůvodnil loni v dubnu soudce plzeňského krajského soudu Pravoslav Polák své rozhodnutí, kterým poslal dnes již bývalou inspektorku cizinecké policie z Karlových Varů Radku Kadlecovou (29) na dva roky za mříže. Zkorumpovaná expolicistka ale do vězení nastoupit nemusí. Dostala milost od prezidenta republiky Václava Klause.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová u soudu

Článek

"Prezident Radce Kadlecové prominul trest odnětí svobody v trvání dvou let. Přihlédl k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště a k zdravotnímu stavu odsouzené,“ uvedl na svých webových stránkách Pražský hrad.

Já jsem za ni žádné záruky nedával. Pouze jsem popsal její rodinné poměry, jak vyrůstala a jaký je současný stav.
starosta obce

Milost Kadlecové udělila hlava státu pod podmínkou, že se v průběhu následujících dvou let nedopustí žádného dalšího úmyslného trestného činu.

Starosta: Žádné záruky jsem nedával

"Já jsem za ni žádné záruky nedával. Pouze jsem popsal její rodinné poměry, jak vyrůstala a jaký je současný stav. Více méně jsem to nechal na panu prezidentovi, aby posoudil, zda je možné jí dát milost,“ prohlásil starosta Chyše Miroslav Dorňák s tím, že iniciativa přišla od švagra Kadlecové, který požádal vedení města, aby se k žádosti o milost vyjádřilo.

"Svolali jsme proto schůzku zastupitelstva, kde se nám Kadlecová svěřila se všemi těmi útrapami. Tvrdila, že se k trestné činnosti doznala pod nátlakem, a že těch 140 tisíc, které u ní policie při domovní prohlídce našla, nejsou úplatky ale peníze z prodeje auta,“ pokračoval Dorňák.

Ve svém stanovisku prezidentovi starosta například napsal, že její trestná činnost mohla pramenit i ze snahy finančně pomoci rodině, která má vůči městu dluhy. "Na závěr jsem uvedl, že by si možná ještě jednu šanci zasloužila,“ dodal starosta. O tom, že by měla Kadlecová nějaké vážné zdravotní problémy, starosta nic neví.

Úplatky brala od cizinců

Policistka se podle soudu nechala uplácet cizinci za zvýhodnění při vyřizování agendy spojené s povolováním pobytů v ČR. "Od roku 2007 jsem si přišla na úplatcích na 145 tisíc korun. Cizinci mi začali sami nabízet peníze za to, že jejich žádosti vyřídím rychle,“ uvedla Kadlecová u svého prvního výslechu. Odměnu bokem brala jak na pracovišti, tak i mimo ně.

"Pro peníze jsem si chodila třeba i na tržnici. Tam jsem je dostala v obálce ve zkušební kabince,“ zaznělo dále z výpovědi Kadlecové. Přímo při přebírání úplatků ji natočila skrytá kamera, kterou do její kanceláře nainstalovali detektivové z policejní inspekce.

Karlovarský okresní soud loni v lednu Kadlecovou potrestal dvěma roky vězení s podmínečným odkladem na pět let, uložil jí peněžitý trest 150 tisíc korun a zakázal na pět let práci u policie. Odvolací soud jí pak změnil podmíněný trest na nepodmíněný, přičemž další dva tresty nechal stejné. "Milost od prezidenta se vztahuje pouze na trest odnětí svobody, zbývající dva tresty jsou stále v platnosti,“ upozornil karlovarský soudce Tomáš Mahr.

Společně s Kadlecovou byla za korupci potrestaná ještě její kolegyně Michaela Krýslová, která od soudu odešla jen s podmínkou s tím, že při braní úplatků byla méně aktivní.

Kadlecová s Krýslovou patřily mezi nové tváře, které měly pošramocenou pověst karlovarského oddělení cizinecké policie vylepšit poté, co tady v roce 2005 vyplavala na povrch jedna z největších korupčních afér v policii po roce 1989 s hlavními aktéry Radkem Kocábem a Pavlem Kábrtem, kteří podle žalobce přišli nezákonně k miliónovým majetkům. Obě policistky se ale dostaly do stejných kolejí a desetitisícovými úplatky si vylepšovaly policejní plat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám