Hlavní obsah

Lidovci chtějí přesvědčit Klause, že by se mateřská neměla snižovat

– Praha
Novinky, Jaroslav Soukup

Lidovci věří, že se jim podaří přesvědčit prezidenta Václava Klause, aby v případě, že ve Sněmovně prosadí zachování loňské výše mateřské, zákon nevetoval. Prezident v pondělí uvedl, že veškeré zákony vedoucí ke zvýšení rozpočtového schodku poslancům vrátí. Lidovci zároveň zopakovali, že nepodpoří návrhy levice na letošní vyplacení mimořádného důchodu ve výši 2400 Kč, zrušení poplatků u lékaře či změny ve vyplácení nemocenské.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Macek (vlevo), Cyril Svoboda a Michaela Šojdrová.

Článek

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda řekl, že prezidentovo vyjádření ohledně vetování zákonů zvyšujících schodek chápe jako politický postoj. "Pan prezident má pět vnoučat a věřím, že neobstojí tváří v tvář maminkám na mateřské dovolené," uvedl Svoboda.

"Jsme přesvědčeni, že se jedná o nespravedlivé snížení peněžité pomoci v mateřství. Není možné, aby jedinou skupinou, která výrazně doplatí na reformy, byly matky s dětmi,“ doplnila místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová.

Lidovci po zasedání předsednictva naopak uvítali prezidentem navržený termín voleb, které hodlá vypsat na konec května.

Straničtí představitelé zopakovali, že KDU-ČSL nepodpoří ve Sněmovně levicové návrhy na změnu nemocenské, letošní vyplacení mimořádného důchodu ve výši 2400 Kč ani plošné zrušení poplatků u lékaře, které by podle nich navýšily schodek státního rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám