Hlavní obsah

Pražský magistrát: Topolánek musí předložit důkazy o opencard, nebo mlčet

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský magistrát v pondělí vyzval předsedu ODS Mirka Topolánka, aby předložil důkazy pro své tvrzení, že do projektu pražské opencard zasahovaly soukromé osoby. Jinak ho žádá, aby se podobných výroků zdržel. Ředitel pražského magistrátu Martin Trnka se tak ohradil proti nedělnímu Topolánkovu tvrzení, že projekt je záležitostí přítele primátora Pavla Béma (ODS) Romana Janouška a advokáta s vazbami na ČSSD Miroslava Jansty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Opencard je typický double ,Jan‘, Janoušek – Jansta,“ prohlásil Topolánek v neděli v ČT s tím, že „bez double ,Jan‘ se (v Praze) nic nehne“. [celá zpráva]

Jansta, který jakýkoliv podíl na projektu popírá, se už také proti jeho slovům ostře ohradil. „S kauzou opencard nemám vůbec nic společného, nerozhodoval jsem o realizaci tohoto projektu, ani jsem nemohl, neboť nejsem členem žádného orgánu hlavního města Prahy, a ani jinak jsem se na procesu realizace tohoto projektu nepodílel,“ uvedl v prohlášení Jansta.

„Pokud má pan předseda Topolánek jakýkoli důkaz, že by soukromé osoby zasahovaly do realizace projektu, poškozovaly ho nebo se na něm obohacovaly, prosíme ho, aby je předložil magistrátu, případně orgánům činným v trestním řízení,“ uvedl šéf magistrátu Trnka.

Podnikatel Janoušek je Bémovým přítelem.

Výdaje bez zisku

Poté, co projekt opencard získala v roce 2006 firma Haguess, změnila se z omezeného ručení na akciovou společnost s nejasnými majiteli. Její akcionáři jsou neznámí. Prahu opencard, která slouží jako tramvajenka, čtenářský průkaz do knihovny a způsob pro platbu parkovného, stála 888 miliónů korun, zisk však město nemá žádný.

Bém Právu minulý týden řekl, že politickou odpovědnost za stav projektu nese jeho náměstek Rudolf Blažek, opencard po něm má převzít nový náměstek primátora Milan Richter (oba ODS). Tresty např. za rozdělování velké veřejné zakázky na mnoho malých ale patrně čekají na radnici jen úředníky. Ukázat na ně má další audit, jenž má být hotový v polovině ledna. Podle Béma projekt bude pokračovat, po úpravě smluv a změně parametrů by prý pražská opencard měla být úspěšná.

Reklama

Výběr článků

Načítám