Hlavní obsah

Generálka státních maturit vypukne v červnu, ředitelé škol o tom nevědí

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelé škol ještě vůbec netuší, kdy proběhne ministerstvem slibovaná generálka státních maturit. Nevydalo žádný písemný pokyn, kterým by nás informovalo, stěžují si. Deník Právo už naopak ví, že velké plošné testování nanečisto, které se dotkne všech letošních třeťáků, odstartuje v červnu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Podle nových pravidel se mají střední školy ukončovat už za rok. Původní generálka měla proběhnout loni v říjnu, pak byla přesunuta na letošní leden. Kvůli ročnímu odkladu jednotných testů z ní ale sešlo.

Pro zajištění maturit ministerstvo nedávno vypsalo tendr za 328 miliónů korun. Každoroční náklady mají činit 220 miliónů. Dosud stála příprava asi 350 miliónů.

Ředitelé: Nic zatím nevíme

„Generální zkouška maturit tím, že se pro letošek zrušily, byla zrušena také. Podle mne by měla proběhnout až v příštím školním roce, ale termín vám neřeknu. Nevím ho,“ řekl Právu ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.

Ředitel pražské Obchodní akademie Heroldovy sady Richard Žert jej nezná také. „Oficiální termín, jak mi potvrdila i kolegyně ředitelka z jiné školy, nebyl dosud vyhlášen,“ sdělil Právu.

O termínu generálky netuší nic ani Růžena Preissová, ředitelka pražského Gymnázia Sázavská. „Každou chvilku se to mění. Nevím, kdy bude generálka. Ministerstvo nám k tomu zatím nezaslalo žádný písemný pokyn,“ uvedla pro Právo. Stejně reagovali další oslovení ředitelé z celé republiky.

Ani na oficiálním webu Nová maturita určeném pro ředitele, žáky a rodiče a zřízeném ministerstvem nebylo v pondělí možné dohledat aktuální informace o zkušebním testování.

Vše digitálně

Ředitelé škol by však měli být na pozoru a začít žáky urychleně informovat o nové podobě maturitní zkoušky. Ministerstvo školství totiž v pondělí na dotaz Práva sdělilo, že maturitní generálka proběhne ve školách za pár měsíců.

„Celý cyklus generálky zahrnuje období od 1. června, kdy proběhne přihlášení žáků na generálku, do 31. října 2010,“ prohlásila mluvčí resortu Kateřina Böhmová s tím, že samotná generálka proběhne v první polovině října 2010.

Podle Böhmové budou věrně simulovány všechny procesy realizace maturitní zkoušky s výjimkou ústních zkoušek ze zkušebních předmětů český jazyk a literatura a cizí jazyk. „Z logiky věci bude generální zkouška zajišťována CERMAT (organizace při ministerstvu, jež zkoušky připravuje) a jeho logistickou, technologickou a servisní infrastrukturou,“ konstatovala Böhmová.

Tendr za 328 miliónů

CERMAT koncem loňského roku vypsal výběrové řízení na státní maturity v objemu 328 miliónů korun. Má se tak pro příštích pět let zajistit logistika a digitalizace zkoušek nebo rozvoz testů do škol. Ředitel centra Pavel Zelený ČTK řekl, že nově se mají výsledky studentů převést do digitální podoby už ve školách.

Pak se budou zasílat zpět do centra. „Součástí tohoto systému je výhradní elektronická komunikace dat ze škol do centra,“ vysvětlila Böhmová.

Tato činnost podle ní však neznamená nákup technologií, ale zajištění služby v rámci výběrového řízení. „A to na dodavatele informační a servisní infrastruktury logistického a organizačního zajištění společné části maturitní zkoušky pro období let 2010–2014. To nyní probíhá,“ uzavřela pro Právo Böhmová.

Reklama

Výběr článků

Načítám