Hlavní obsah

Legendární agronom ze Slušovic Čuba míří do Zemanovy strany

Právo, Aleš Fuksa
Slušovice
Aktualizováno

Třiasedmdesátiletý legendární slušovický agronom František Čuba se stává novou tváří Strany práv občanů (SPO). V pondělí to po setkání s bývalým předsedou Agrokombinátu Slušovice Právu sdělil předseda přípravného výboru SPO Miloš Zeman.

Zemana vítal ve Slušovicích ČubaVideo: ČTK

 
Článek

Tvůrce předrevolučního slušovického zázraku se rozhodl vstoupit do Strany práv občanů jako řadový člen.

„Dnešní společnost nepotřebuje lidi typu Kožený, ale právě osobnosti typu Tomáš Baťa nebo František Čuba,“ uvedl ve Slušovicích Zeman s tím, že Františka Čubu zatím neúspěšně přemlouval, aby se stal lídrem zlínské kandidátky. „Na změnu svého postoje má čas až do začátku března, kdy se uskuteční sjezd naší strany,“ dodal Miloš Zeman.

Za Zemanem zamíří i místní buňka ČSSD

Podporu SPO vyjádřil za slušovickou buňku ČSSD i jeden z jejích členů Karel Nedbálek, který ve své kanceláři hostil Zemana s Čubou v pondělní dopoledne.

František Čuba

František Čuba se stal předsedou slušovického družstva v roce 1963 a zaostalý podnik změnil v gigant s mnohamiliardovým obratem. Neomezil se na zemědělskou produkci, která v 80. letech tvořila dokonce menšinovou část družstevní výroby. Hlavní síly soustředil na přidruženou výrobu, například stavebnictví, zpracování plastů, biotechnologii nebo produkci vlastní výpočetní techniky.

Společenské změny v roce 1989 znamenaly počátek postupného rozkladu slušovického zázraku. Čuba stanul později před soudem kvůli podezření z poskytování služeb nečlenům družstva v podnikové bance, obžaloby byl však zproštěn.

„Předpokládám, že do Strany práv občanů přejde všech deset členů slušovické organizace ČSSD,“ sdělil při setkání s Milošem Zemanem. František Čuba podle předsedy přípravného výboru SPO dodá další dva své spolupracovníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám