Hlavní obsah

Vyměnit řidičák si musí ještě milión lidí

Právo, Jiří Novotný

Svůj starý řidičský průkaz za nový si musí nejpozději do 31. prosince 2010 vyměnit v Česku ještě 980 tisíc motoristů. Ministerstvo dopravy (MD) se proto obává, že pokud se výměna nezrychlí, mohou koncem roku 2010 dopravní úřady pod náporem žadatelů zkolabovat.

Článek

„Tato druhá etapa výměny zahrnuje všechny řidičské průkazy vydané v období od 1. ledna 1994 do konce roku 2000. Zahájena sice byla už v lednu 2008, zatím si ale řidičáky vyměnilo jen 420 tisíc z 1,4 miliónu řidičů, kterých se to týká,“ řekl Právu Tomáš Drvota z oddělení správy registrů vozidel a řidičů MD.

Opakuje se situace z první etapy

V podstatě se tedy opakuje situace z první etapy výměny, která skončila 31. prosince 2007 a zahrnovala řidičáky vydané do konce roku 1993. Tehdy o nový průkaz požádalo pouze 827 tisíc motoristů, a 550 tisíc jich tuto povinnost nesplnilo. Plná třetina z nich byli ale lidé starší sedmdesáti let a pětina ve věku 60 až 69 let. Většinou tedy ti, kteří autem už nejezdili a platný řidičák nepotřebovali.

Ve druhé etapě je ovšem tak starých řidičů podstatně méně. Tím reálnější jsou obavy, že na úřadech před závěrem výměny nastane nezvládnutelná tlačenice.

„Aby vše probíhalo rovnoměrně, muselo by se teď měsíčně vyměňovat v průměru 75 512 řidičských průkazů,“ informoval Drvota. Například v listopadu to ale v celé republice bylo jen 40 038. Přitom přes polovinu žadatelů tvořili lidé, kteří řidičák ztratili, nebo jim byl odcizen.

Poštou to nepůjde

Výměnu řidičských průkazů zajišťuje pražský magistrát a 206 úřadů obcí s rozšířenými pravomocemi. Je bezplatná a úřad má po podání žádosti dvacet dnů na to, aby žadateli vydal nový řidičák. Jestliže motorista nechce tak dlouho čekat, zaplatí 500 korun a lhůta pro vyřízení se zkrátí na pět dnů.

Zákon také stanoví, že úřad musí bezodkladně ověřit údaje v žádosti o vydání řidičského průkazu podle dokladu totožnosti žadatele a ten mu ihned vrátit. To předpokládá osobní návštěvu řidiče na úřadě a vylučuje zasílání žádosti poštou, o čemž na podzim roku 2007 v závěru první etapy výměny uvažovalo ministerstvo vnitra. Tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) však byl proti, protože by se musela změnit legislativa. A to ani nyní žádné z těchto ministerstev nechystá.

V roce 2014 jediný platný typ řidičáku

Za jízdu s neplatným řidičákem mohou policisté udělit řidiči blokovou pokutu do dvou tisíc korun, nebo přestupek postoupit k vyřízení do správního řízení, v němž je pokuta 1500 až 2500 Kč.

V současné době má v Česku řidičský průkaz celkem 6,4 miliónu lidí. Za starý řidičák dostávají při výměně průkaz typu 7, který se vydává od 1. května 2004 a jehož platnost je deset let. Jde o plastovou kartu o velikosti 54krát 86 milimetrů, rozměru běžné kreditky.

Po skončení druhé etapy bude v letech 2011 až 2013 probíhat třetí, závěrečná etapa výměny, která se dotkne 1,2 miliónu držitelů řidičských průkazů vydaných od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004. V roce 2014 tak konečně budou mít všichni čeští řidiči jen jediný platný typ řidičáku.

Reklama

Výběr článků

Načítám