Hlavní obsah

Budoucnost nechme spisovatelům sci-fi, řekl Klaus v novoročním projevu

• Aktualizováno
Novinky, Vládimír Michna

Prezident Václav Klaus pronesl v pátek 1. 1. 2010 ve 13:00 tradiční novoroční projev. Zhodnotil v něm uplynulý rok 2009. Hovořil o ekonomické krizi, ale také o často skloňovaném tématu globálního oteplování. Klaus opět vyzvedl téma svobody nad snahu zabývat se stavem Země za desítky let. Budoucnost mají občané nechat autorům sci-fi, řekl prezident.

Článek

"Zatím nic nedlužíme budoucím generacím. Jediné, co bychom mohli dlužit, je to, kdybychom po sobě nezanechali svobodnou společnost," řekl Klaus v novoročním projevu, který vysílaly hned tři televize najednou.

"Co bude za 100 let, nechme spisovatelům sci-fi literatury. Zůstaňme oběma nohama na zemi a starejme se o to, co nám přísluší. Je toho více než dost," zdůraznil prezident. Dělejme to, co je potřeba dnes, dodal.

"Nepodléhejme těm, kteří chtějí zastavit ekonomický růst. Šetřit by měli samozřejmě všichni. Ale nemůžeme nyní vědět, kolik můžeme spotřebovat přírodních zdrojů. Budeme dnes ušetřené přírodní zdroje v budoucnu vůbec potřebovat," zeptal se řečnickou otázkou Klaus občanů.

Podel Klause se stalo módou utíkat do budoucnosti a zabývat se rokem 2050 nebo 2100, namísto řešení současných problémů. Budoucnost začíná už teď, řekl. Společnost podle něj potřebuje pevný a dlouhodobě stabilní kompas, kam a jak jít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus při novoročním projevu na Pražském hradě

"Labilní Topolánkova vláda"

Klaus v projevu také hodnotil uplynulý rok na domácí politické scéně. "Minulý rok nejde považovat za zdařilý, labilní Topolánkova vláda se držela dlouho, ale byla jí vyjádřena nedůvěra. Ukázalo se, že jsme nebyli schopni uspořádat nové volby. Prozatímní vláda Jana Fischera úkoly zvládá lépe, než se všeobecně předpokládalo," zhodnotil Klaus.

Klaus připomněl, rok 2010 bude volebním rokem. Češi budou volit poslance do Sněmovny a zástupce do obecních zastupitelstev. Klaus doufá, že z letošních sněmovních voleb vzejde silná vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus při novoročním projevu na Pražském hradě

Prezident také hovořil o ekonomické krizi. Podle něj je třeba, aby se lidé v Česku o tento pokles poděli dnes, a ne aby jej pociťovaly ještě naše děti v budoucnu.

Letos podle něho krize patrně ustoupí, růst ale bude malý

Nic podle Klause nezávisí na spásné roli státu. Vyzval občany, aby byli zodpovědní za své vlastní činy. Vyzval také, aby lidé pomáhali potřebným.

"Dříve než pošleme peníze na konto nějaké organizace, která jich část přepošle do zahraničí, podívejme se, jak žijí naši sousedé, jak žijí lidé v našem domě, v naší vesnici, v našem městě. Rozhlížejme se kolem sebe," řekl Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám